Hevosen käyttäytymistarpeiden huomiointi auttaa sen käsittelyssä ja kouluttamisessa

mennessä | joulu 4, 2021

Jos hevonen ei pääse toteuttamaan sille luontaisia käyttäytymistarpeita, se aiheuttaa hevoselle yksilöllisesti stressiä. Stressaantunut hevonen taas oppii huonommin, saattaa kehittää käytösongelmia eikä hevonen voi hyvin. Tämä saattaa edesauttaa jopa sairauksien kehittymistä.

Hevosen käyttäytymistarpeisiin kuuluvat mm. syömis- ja juomiskäyttäytyminen, liikkumisen tarve, levon tarve, sosiaalisen käyttäytymisen tarve, kehon huolto sekä lämmönsäätely.

Meillä on huomioitu hevosen käyttäytymistarpeita monin tavoin. Meillä on aktiivipihatto, jossa suurin osa tallin vakituisista hevosista asustaa. Siellä on automatisoitu heinäruokinta ja veden saanti. Hevoset saavat heinää kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Niiden tarhassa on erilaista maapohjaa eli peltopohjan lisäksi metsää. Tämä voi auttaa hevosen aktivoinnissa.

Aktiivipihatossa on myös pyritty asettamaan resursseja eri paikkoihin, jotta hevoset liikkuisivat enemmän. Katos ja vesi ovat meillä eri laidalla kuin heinäautomaatti. Koko pihattotarha onkin tosi hyvin käytössä, joten se selvästi lisää liikkumista! Hevoset eivät myöskään päivystä automaatin vieressä sen avautumista koko ajan. Automaatti päästää merkkiäänen, kun ovet laskeutuvat ja hevoset saavat ruokaa. Minusta se on äärimmäisen kätevä ominaisuus, koska hevoset kuulevat tämän ruokakellon ja saapuvat silloin syömään. Toki niillä tuntuu olevan myös hyvä sisäinen kello ja ovat joskus odottamassa varttia ennen ovien avautumista.

Pihattotarhassa on useita hevosia, joten siellä hevoset pääsevät toteuttamaan myös sosiaalista käyttäytymistään. Niitä loimitetaan äärimmäisen harvoin, jolloin lämmönsäätelyntarve toteutuu. Ilman loimia hevonen pääsee myös huoltamaan kehoaan mm. piehtaroimalla paremmin. Samoin rapsuttelu onnistuu paremmin kuin loimitettuna. Erilaiset pohjat taas voivat myös auttaa siihen, että olisi mukavampaa piehtaroida. Katoksessa pidämme turvepatjaa ja ulkona on hiekkapohjaa ja maapohjaa. Hyvän piehtarointipohjan voi siis valita.

Pihattokatos on iso, jotta kaikilla olisi tilaa levätä. Hevonenhan nukkuu vain 5-7 tuntia vuorokaudessa, josta pari tuntia on lepäilyä ja 3-5 tuntia sikeämpää nukkumista. Pihatto-olosuhteissa hevonen pääseekin liikkumaan ja lepäämään silloin, kun siltä tuntuu. Hevonen liikkuu luonnossa keskimäärin 20 kilometriä vuorokaudessa, joten tarhaolosuhteissa aktivointi on tarpeen.

Osa hevosistamme majailee tallissa. Mm. koulutettavat hevoset. Koska hevoset ovat meillä koulutuksessa lyhyitä pätkiä, yleensä joitain kuukausia, emme totuta niitä laumaan onnettomuusriskin vuoksi. Hevosten tutustuessa toisiinsa, kun on aina suurentunut riski siitä, että käy jokin vahinko. Järjestämme kuitenkin niin, että hevosella on aina näköetäisyydellä seuraa ja yleensä myös aidan toisella puolella, jotta sosiaalista käyttäytymistä voi harrastaa aidan yli, eikä hevosen tarvitse olla yksin.

Karsinamme ovat tilavia. 10-13 neliön karsinoita. Käytämme kuivikkeena turvetta, jonka puhtaana pitäminen on kokemukseni mukaan helppoa ja siitä saa tehtyä hevosille hyvän, pehmeän patjan. Se sitoo myös hajuja hyvin, joten tallissamme on sen ja koneellisen ilmastoinnin vuoksi hyvä ilmanlaatu.

Tallissa olevat hevoset saavat runsaasti tai vapaasti heinää. Jos jokin yksilö lihoo helposti, käytämme ruokinnassa heinän lisäksi osittain olkea, joka auttaa pitämään samalla huolta vatsan hyvinvoinnista ja lihavuuskunnosta. Heinämme on analysoitua, jotta osaamme suunnitella hevosten lisäruokinnan sen pohjalta. Tänä vuonna saatiinkin analyysin mukaan erinomaista heinää.

Tallissamme on lisäksi uimurivesikupit, joihin tulee vettä automaattisesti sen vähentyessä. Hevosilla on siis koko ajan saatavilla vettä, eikä sen tarvitse osata painaa mistään saadakseen sitä lisää. Pyrimme tarhaamaan tallissa olevia hevosia pitkään, jotta ne pääsisivät liikkumaan päivän aikana riittävästi. Hevoset ovatkin ulkona keskimäärin 10 tuntia päivässä. Suurimmalla osalla hevosista on myös lämmitetty vesiastia talvisin, jotta saatavilla olisi aina sulaa vettä.

Tallissa yöpyviä hevosia loimitetaan huonolla kelillä ulkona. Olen haaveillut katoksista, joka vähentäisi loimittamisen tarvetta entisestään. Niitä meillä ei vielä kuitenkaan kaikilla ole, joten loimittamiseen on jonkin verran tarvetta. Enimmäkseen hevosemme ovat kuitenkin ilman loimia. Tällöin hevoset pääsevät toteuttamaan lämmönsäätelyn tarvettaan ja kehon huoltoaan paremmin.

Oreja pidetään yleensä yksin. Meilläkin toinen oreista tarhaa yksin. Sekin on minua välillä harmittanut, kun pitäisin mieluiten hevosia toisten seurassa, jos suinkin mahdollista. Oma lusitano-orini kaipasi hyvin selvästi seuraa. Kokeilin sitä toisten kanssa samaan ja se olikin niin sievästi ruunien kanssa, että tarhaa tälläkin hetkellä kahden nuoren ruunan kanssa. Mortti on nyt 5-vuotias ja sen kaverit ovat toinen hevoseni 1-vuotias pv/new forest -risteytys sekä 6-vuotias islanninhevonen, joka asustaa tallillamme. Niiden leikkiä on sitten kiva seurata! Välillä juoksevat kilpaa ja välillä painivat. Kaikki selvästi nauttivat tästä!

Hevosen käyttäytymistarpeiden toteuttamisesta huolehtiminen auttaa minua hevosen kouluttajana ja ratsastajana. Kun hevonen voi henkisesti ja fyysisesti hyvin, on se myös paljon paremmassa mielentilassa oppimista ajatellen. On helpompaa tehdä oppimiskokemuksesta ja yhdessä tekemisestä mukavaa, kun hevonen on lähtökohtaisesti hyvinvoiva.

Voit lukea lisää hevosen käyttäytymistarpeista esimerkiksi Hevostietokeskuksen sivuilta täältä https://hevostietokeskus.fi/i/hoito/kayttaytymistarpeet

Lue myös:

Pojun tarina

Pojun tarina

Kun hevonen on kipeä, asiat ovat hankalia. Parasta tässä työssä on pystyä auttamaan hevosia ja hevosihmisiä. Aina se ei ole helppoa, koska aina minua tai hevosta, joka yrittää kertoa kivusta, ei uskota. Tässä toisenlainen tarina. Sellainen, jossa sain olla mukana ja,...

Hevosen kipukäytöslista

Hevosen kipukäytöslista

Keräsin Facebookissa seuraajiltani listaa hevosen kipukäytöksestä. Kysyin, millaista kipukäytöstä ihmiset olivat havainneet hevosilla. Lista vastauksista on alla. Tähän vielä huomiona, että usein itse mietin kipukäytöstä niin, että kun useita kipukäytöksen merkkejä...

O.T.E. hierontaa Riiolle

O.T.E. hierontaa Riiolle

Riio 2v. pääsi tänään kolmatta kertaa O.T.E. hierontaan. Vaikka O.T.E. hieronta on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, on hevosten reaktiot välillä isojakin ja kuvaavat hyvin sen tuntemuksia. Riio oli alkuun, jo muutama kuukausi sitten, hyvin jumissa. Erityisesti sen...

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Yleensä, kun minulla on nuori hevonen, jolla on ollut hieman lomaa liikunnasta, aloitan työskentelyn maastakäsin. Loman aikana on voinut kertyä ylimääräistä energiaa, joka voi purkautua tarpeena liikkua, joskus vauhdikkaastikin tai suuntiin, johon ihmisen...