Hevosen selkään nousu helpoksi

Eikö hevosesi seiso rauhassa paikoillaan, kun nouset sen selkään? Vai onko hevosellasi huonot jarrut eli reagoiko se huonosti pidätteisiin?

Jos hevosesi ei seiso paikoillaan, kun nouset sen selkään tai, kun olet sen selässä, tämä kurssi sopii sinulle. Kurssin yksinkertaisia ohjeita voit hyödyntää myös parempien jarrujen opettamiseen, jos hevosesi ei reagoi pidätteisiin hyvin.

Onko sinulle joskus epäselvää, miten missäkin tilanteessa hevosarjessa kanssa kannattaisi toimia ja miten voisit korjata asian, kun joku tilanne ei suju?

Haluatko oppia taitavaksi hevosen käsittelijäksi?

Kurssin jälkeen osaat:

 • kouluttaa hevoselle selkään nousussa paikoillaan seisomisen kolmella eri keinolla, joista voit valita hevosella ja itsellesi parhaiten sopivan
 • paikoillaan seisomisen opettamisen selästä käsin
 • ohjaa vasten menevälle hevoselle parempien jarrujen ja pidätteisiin reagoinnin opettamisen
 • hätäjarrunakin toimivan yhden ohjan pysähdyksen

Paikoillaan seisominen selkään nousussa on perusasia, jonka olisi hyvä olla kunnossa. Se helpottaa paljon elämää ja hevonen on tällöin rennompi heti ratsastuksen jälkeen, kun se ei ennakoi liikkeelle lähtemistä, vaan malttaa odottaa ihmisen pyyntöä.

Kurssilla on viisi opetusvideoa. Yhteensä n. tunti opetusvideoita. Tähänkin kurssiin sisältyy tukeni FB ryhmän kautta.

Huomioi, että ongelman johtuessa kivusta, tulee kipu hoitaa ensin, jotta käytösongelma voidaan korjata.

Sinin palaute kotikäynnistä selkään nousuongelmissa:

”Iso ja lämmin kiitos Mervi opeistasi  Käynnistäsi on nyt reilu puolitoista viikkoa ja välillä ihmettelen, oliko meillä oikeasti haasteita selkäännousussa ennen sitä 

Tilannehan oli se, että minun ravurista ratsuksi -projekti sai lisämausteen, kun arvon ruuna syystä tai toisesta keksi alkaa peruuttaa, kun olin nousemassa sen selkään. Kaikessa rauhassa se otti pari askelta taaksepäin välittömästi, kun aloin nostaa jalkaa jalustimeen. Se oli kuitenkin riittävästi siihen, että minun oli tultava penkiltä alas ja aloitettava alusta. Tämä suomipoika on n. 170 cm korkea ja kyytiin pääsen ilman isompaa ähellystä vain penkiltä eli nousin penkille, heppa peruutti, talutin takaisin penkin viereen tai siirsin penkkiä hevosen viereen, nousin penkille, heppa peruutti, jne. jne. Tätä showta ehti jatkua neljä kuukautta ennen kuin sain sinut apuun, ja pisimmillään veivattiin yli puoli tuntia kerrallaan ennen kuin pääsin selkään.

Tekemällä homman pienissä palasissa ja palkkaamalla hevosta runsain rapsutuksin ja kehuin, peruuttaminen loppui kuin seinään ja aikaa tähän meni ehkä reilu puoli tuntia  Olin niin hämmentynyt ripeistä edistysaskelista, että unohtui seurata ajankulua  Samaan syssyyn opetit yhden ohjan pysähdyksen ja sen myötä ratkesi vähän kuin ekstrana myös hitusen liian nopea liikkeelle lähtö selkäännousun jälkeen 

Ehkä hitusen harmittaa, ettei kohdattu jo aiemmin, jotta ongelma olisi ratkennut jo alkuunsa  Mutta olen yhä lähes epäuskoisen iloinen siitä, että käyntisi jälkeen heppa ei ole kertaakaan edes aikonut peruuttaa vaan seisoo kuin tatti paikallaan  Aivan ekstrana tuon yhden ohjan pysähdyksen myötä olen jättänyt olympia-kuolaimen naulakkoon ja menemme tavallisella D-rengas kolmipalalla  Pysähdys on nimen omaan rauhoittava tehtävä, jolloin heppa palailee vauhtifiiliksistään takaisin kuulolle; ei niinkään pakkojarru, jollaisena toki toimii myös tilanteen niin vaatiessa.

Saimme ison helpotuksen yhteiseen tekemiseemme ja voin kertoa, että heräsi iso uteliaisuus, mitä kaikkea sitä voisinkaan vielä oppia, jotta yhteistyö ruunani kanssa olisi vieläkin sujuvampaa 

Kuvasimme videon selkäännoususta seuraavana päivänä käyntisi jälkeen. Palkkaan tuossa heppaa vielä paljon ja videosta on klipattu pois palkaksi tehty välikävely. Nyt palkkaus on jo maltillisempaa mutta tulos taitaa olla pysyvä  Vielä kerran: iso kiitos 

Heppanen on muutaman kerran käyntisi jälkeen laittanut päänsä hoitaessa olkapäälleni; olen ihan varma, että se jäi kaipaamaan erityisesti saamaansa niskahierontaa ja kyselee, josko minultakin vastaavaa saisi Täällä siis odotellaan sinun seuraavaa käyntiä 

-Sini

Videolla tarinan hevonen koulutuksen jälkeen omistajan kanssa:

”Tässä videolla 7v Irlannista vajaa kaksi vuotta sitten minulle tullut ic tamma. Ratsastaessa todella kiva, mutta selkäännousu ollut aina ihme härväämistä. Hän mm. siirtyi pois jakkaralta, lähti kävelemään, kun olit nousemassa selkään yms. Ja ei puhettakaan, että selässä ollessa olisit voinut esim. jalustinhihnoja lyhentää/pidentää, koska ei malttanut pysyä paikallaan. Ja Huom. hevosella on sopiva satula ja ell on hänet tarkastanut eli tälle selkäännoustessa säheltämiselle ei löytynyt syytä näistä asioista.

Opetin hänelle tänään alle puoleen tuntiin yhden ohjan pysäytyksen ja se apuna selkäännousun. En voi uskoa, kuinka nopeasti oppi tämän. Videolla minun 9v tytär nousee hepan selkään opetuksen jälkeen.

Kiitos todella paljon Mervi tästä kurssista.

 

Tässä tarinan hevonen:

  Kirsin palaute kurssista:

  ”Kiitokset selkään nousu kurssista!! Mun pikkumusta on ollu alusta saakka sellainen hiippailija selkään nousussa, ei vaan ymmärtänyt olla paikoillaan aina, vaikka ei varsinaisesti häipynyt paikaltakaan. Ärsyttävä tapa. Yritin korjata peruutuksella, mutta tällehän peruutus ei ole mikään ”tehtävä”, joten ei toiminut huonostikaan. Mutta yhden ohjan pysähdys -konsti ratkaisi homman noin 5 minuutissa ja se oli siinä. Ja vaikutus on ollut pysyvä siitä lähtien. Hävettävän helppoa, kun oli oikea niksi käytössä. Eli vielä kerran paljon kiitoksia!! Oot sinä kyllä velho  ”

  Kuka kurssilla opettaa?

  Kurssilla opettaa hevoskouluttaja, hevostaitokouluttaja, hevoshieroja Mervi Pakola Hevostaito Akatemiasta. Mervillä on koulutus- ja kuntoutuskeskus hevosille Nivalassa, Pohjois-Pohjanmaalla.