Töihin paluu hevosen loman jälkeen

mennessä | helmi 20, 2022

Yleensä, kun minulla on nuori hevonen, jolla on ollut hieman lomaa liikunnasta, aloitan työskentelyn maastakäsin.

Loman aikana on voinut kertyä ylimääräistä energiaa, joka voi purkautua tarpeena liikkua, joskus vauhdikkaastikin tai suuntiin, johon ihmisen turvallisuuden vuoksi ei tarvitsisi liikkua ratsastaessa. Hevosen voi olla tällöin myös hankalampaa keskittyä ihmisen pyyntöihin.

Välttääkseni nämä ongelmat ja konfliktin, joka siitä seuraa, annan hevosen liikkua maastakäsin niin, että kuitenkin tehdään asioita turvallisesti ja hallitusti. Tällöin huomioin hevosen liikkumisen tarpeen ja annan hevosen purkaa sen turvallisesti. Silloin päästään tekemään asiat yhteistyössä ilman konfliktia.

Useimmiten juoksutan hevosta loman jälkeen ensimmäisenä päivänä joko liinassa tai irti pyöröaitauksessa. Käydään siinä kaikki askellajit läpi, joten hevonen saa purkaa mahdollisesti kertynyttä ylimääräistä energiaa ja samalla ensimmäinen liikutuspäivä loman jälkeen on kevyt siirtyminen takaisin liikuntaan. Nykyisin käytän apuna myös Equibandia, jonka avulla saadaan aktivoitua toivottuja lihaksia juoksutuksen aikana.

Siirtymiset ja suunnan vaihdokset toimivat myös tehtävinä, joiden kautta saan hevosen keskittymään pyyntöihini ja rentoutumaan. Tarvittaessa teemme myös muuta maastakäsittelyä.

Erityisesti nuoren, kokemattoman hevosen kanssa tämä on minusta tarpeellista. Seuraavana päivänä voin myös kokemattoman hevosen kanssa aloittaa maastakäsin juoksuttamalla sen kevyesti ennen selkään nousua tai tekemällä muuta maastakäsittelyä. Mitä osaavampi ja kokeneempi hevonen on, sitä vähemmän maastakäsittelyä tarvitaan loman jälkeen. Jo pitkällä olevalla hevosella tai vähän laiskemman mallisella hevosella, sitä ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Jos epäilyttää, pitäisikö juoksuttaa, on parempi juoksuttaa. Sillä säästyy ongelmilta, joita ylimääräinen energia voi tuoda. Juoksutuksen voi pitää myös hyvin lyhyenä, jos näyttää, että hevonen onkin oikein hyvin kuulolla ja rauhallinen heti alusta alkaen. Selkään voi silloin siirtyä nopeammin.

Juoksuttamisen tarkoitus ei ole missään nimessä väsyttää hevosta, vaan antaa sen purkaa ylimääräinen energiansa turvallisesti ja aloittaa liikutus loman jälkeen kevyesti.

Olin itse juuri sairaana, joten Mortti on ollut hyvin vähällä liikunnalla viimeisen kaksi viikkoa. Eilen kävin sen juoksuttamassa Equibandin kanssa ja tänään on suunnitelmissa ratsastaa kevyesti. Palaamme takaisin liikuntaan rauhallisesti, vaikka tauko ei olekaan ollut pitkä. Mortti on ollut välillä tauon jälkeen ensimmäisellä ratsastuskerralla huonosti keskittynyt ja energinen, joten näin etenemällä vältän sen ensimmäisen ratsastuskerran ylimääräisen energian tuomat hankaluudet.

Lue myös:

Pojun tarina

Pojun tarina

Kun hevonen on kipeä, asiat ovat hankalia. Parasta tässä työssä on pystyä auttamaan hevosia ja hevosihmisiä. Aina se ei ole helppoa, koska aina minua tai hevosta, joka yrittää kertoa kivusta, ei uskota. Tässä toisenlainen tarina. Sellainen, jossa sain olla mukana ja,...

Hevosen kipukäytöslista

Hevosen kipukäytöslista

Keräsin Facebookissa seuraajiltani listaa hevosen kipukäytöksestä. Kysyin, millaista kipukäytöstä ihmiset olivat havainneet hevosilla. Lista vastauksista on alla. Tähän vielä huomiona, että usein itse mietin kipukäytöstä niin, että kun useita kipukäytöksen merkkejä...

O.T.E. hierontaa Riiolle

O.T.E. hierontaa Riiolle

Riio 2v. pääsi tänään kolmatta kertaa O.T.E. hierontaan. Vaikka O.T.E. hieronta on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, on hevosten reaktiot välillä isojakin ja kuvaavat hyvin sen tuntemuksia. Riio oli alkuun, jo muutama kuukausi sitten, hyvin jumissa. Erityisesti sen...

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen, joilla hevoselta asioita pyydetään tulisi erota toisistaan selvästi, jotta hevonen voi tietää, mitä siltä halutaan. Erityisesti ratsu-uran alkuun pitää opettaa hevoselle apuja, jotka eroavat selkeästi toisistaan. Kun hevonen osaa jo enemmän, voidaan opettaa...