Kuntoutus- ja hyvinvointipalvelut

Meille Hevostaitokeskuksessa on tärkeintä hevonen ja sen hyvinvointi. 

Hevosen kuntoutuksen ja hyvinvoinnin tukemiseksi Hevostaitokeskus tarjoaa monipuolisia palveluja ja hoitoja hevoselle:

 • Hevosen hieronta (eri hoitomuotoja saatavissa suoraan meiltä)
 • Laserhoidot
 • Bemer Horse Set
 • Flexineb-hoito
 • Equiband system
 • Hevosen hyvinvointipaketti
 • Hevosen kuntoutuspaikka

Hevosen hieronta

Kun hevoselle tulee jokin ongelma, kuten lihasjumi, ontuminen, epäsopiva satula, liukastuminen, lihasrevähdys, jännevamma tms. hevonen alkaa liikkua epäsymmetrisesti ja rasittaa joitain paikkoja enemmän, koska se samalla varoo toista paikkaa. Tällöin hieronta nopeuttaa toipumista, koska yksipuolisen rasituksen aiheuttamat heijastevaikutukset saadaan nopeammin hoidettua ja hevonen palautettua käyttökuntoon. Hieronta toimii tärkeänä osana kokonaisvaltaista kuntouttamista sekä hyvinvoinnin ylläpidossa ennen vaivojen ilmaantumista.

Tarvittaessa ohjaamme hevosen eläinlääkärille tai kiropraktikolle. Jos olet epävarma, onko hevosesi kipeä ja pitäisikö eläinlääkärin tutkia se, voimme auttaa ongelmien selvittämisessä yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Mervi suorittanut Hevoshierojan ammattitutkinnon 2017 ja tallimestarillamme Terhillä se on loppusuoralla. Lisäksi Mervi on ammentanut tietoa mm. Gillian Higginsin, Jaana Tainion, Heli Hyytiäisen, Tuulia Luomalan, Susanna Tuiskun ja Tanja Kannelan kursseilta. Klassisen hieronnan lisäksi sekä Mervi että Terhi ovat opiskelleet O.T.E. hierontaa faskioille, joka on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, joka on erinomainen tukihoitomuoto erilaisissa vammoissa ja vaivoissa.

Lisäksi Mervi on opiskellut Hevosshiatsua sekä Masterson Methodin tekniikoita. Laajat opinnot auttavat siinä, että voimme valita parhaan hoitomuodon yksilöllisesti kunkin hevosen mukaan.

Lisäksi hevoset saavat Bemer-hoidon jokaisen hieronnan yhteydessä.

Hoidon hinta       

 • 70 € / krt Hevostaitokeskuksessa
 • 80 € / krt 80 km säteellä
 • 90 € / krt yli 80 km säteellä

Hinta sisältää alv:n 24% ja matkakuluni.

Bemer Horse Set

Bemer on fyskiaalinen verisuoniterapialaite. Se tukee hevosen kokonaisvaltaista hyvinvointia parantamalla mikroverenkiertoa ja vaikuttamalla sitä kautta koko kehon hyvinvointiin, palautumiseen ja mm. vammojen paranemiseen. Hoito aktivoi elimistön omia paranemisprosesseja.

Tutustu paremmin https://bemergroup.com/fi_FI/animal-line/etusivu

Bemer- hoito sisältyy jokaiseen hierontaan sekä kuntoutus- ja hyvinvointipaketteihin. Voit varata hoitoja hevoselle myös erikseen esimerkiksi koulutuksen ohessa.

BEMER® Vet -hoidot

 • 20 € / krt
 • 5 krt 75 €
 • 16 hoitokertaa 240 €

 

Laserhoidot

Käytössämme on tehokas Theralux 3B luokan laser. 

Laserilla voidaan hoitaa mm.

 • jännevammoja
 • nivelvammoja
 • lihasjumeja
 • tulehdusta ja turvotusta
 • haavoja tai muita ihovaurioita
 • hermovaurioita

Laserhoidon hinta

 • 50€ / krt
 • 230€ / 5 krt

Monipuolista liikuntaa

 

Käytämme kuntoutuksen tukena klassisen ratsastuksen maastaratsastusta, joka sopii mainiosti mm. kuntoutettaville, joita ei vielä voi ratsastaa tai voi ratsastaa vasta vähän. Maastaratsastaen voimme kohottaa kuntoa, jumpata hevosta, kehittää tasapainoa ja lihaksia, joita hevonen myöhemmin tarvitsee. Näin varsinaista lajiharjoittelua ei tarvitse aloittaa nollasta, kun hevosta on voitu kehittää siihen jo maasta.

Hevosilla, joilla on mahdollista ratsastaa, teemme  ratsain tehtäviä, jotka parantavat sen koordinaatiota, tasapainoa ja kehittävät liikkeen laatua. Terveysongelmat aiheuttavat yleensä vinoutta, jota hevosta on jo luontaisestikin. Hyvillä harjoitteilla tuota vinoutta voidaan poistaa ja hevosta suoristaa. Silloin hevonen ei enää kuormita itseään toispuoleisesti. Toispuoleinen kuormitus aiheuttaa helposti sen, että seuraava paikka ylirasittuu, kipeytyy ja myöhemmin hajoaa. Siksi oikeanlainen liike on erityisen tärkeää kuntoutettavalla hevosella, joka pyrkii varomaan jotain paikkaa ja kuormittaa näin itseään epätasapainoisesti. 

Samoilla harjoituksilla tuetaan ylälinjaongelmaisten hevosten toipumista. Hevosten luontaisen etupainoisuuden lisäksi ne ovat luontaisesti vinoja eli paino on enemmän toisella etujalalla. Kun pakkaan lisätään etupainoisuus, on suurin osa painosta toisella etujalalla. Kun tähän lisätään kivusta toipuminen, hankaloittaa se edelleen hevosen kehon tasapuolista käyttöä ja lisää kipua muuallekin kuin varsinaiseen vaiva- tai vammakohtaan.

Hyvillä harjoituksilla saadaan ensin korjattua paino yhtä paljon molemmille etujaloille. Sitä kautta hevonen siirtää painoaan myös taakse ja matkalla rintakehä nousee ylös ja hevonen hakeutuu itse hyvään, tasapainoiseen eteenalas -muotoon, joka on ylälinjaongelmaiselle hevoselle erityisen tärkeää. Koska samoilla harjoituksilla korjataan jalkojen välillä oleva epätasapaino, saadaan niillä autettua myös jalkaongelmaisia hevosia toipumaan kokonaisvaltaisesti.

Lisäksi käytössämme on Equiband system, jota voidaan käyttää aktivoimaan hevosen takaosaa ja rintakehää esimerkiksi juoksutuksessa tai maastaratsastuksen apuna. Se toimii hyvänä apuna kuntoutuksessa tai hevosen keskivartalon oikean käytön opettamisessa ja lihaksiston kehittämisessä. Se auttaa hevosta käyttämään itseään terveemmällä tavalla, tasapuolisemmin ja kuntoutumaan selkävaivoista.

Käyttö sisältyy koulutus- ja hyvinvointipakettien hintaan.

 

Flexineb® -hoito

Flexineb® on hengitystiesumutin, jolla voidaan antaa suolahengitystä, hengitysteitä avaavia lääkkeitä tai luontaistuotteita hevoselle. Laitteella hoidetaan hevosen hengitysteitä ja keuhkoja.

Flexinebillä pystytään

 • hoitamaan useita yleisimpiä hengitystiesairauksia
 • optimoimaan hengitysteiden suorituskykyä harjoittelun ja kilpailujen aikana
 • puhdistamaan hengitysteitä
 • helpottamaan vuodenaikojen vaihtelun mukanaan tuomia flunssa- ja allergiaoireita, yskää sekä sieranvuotoa.

Flexineb® -hoidon hinta on suolalla

 • 30€ / krt
 • 135€ / 5 krt

Muilla kuin suolalla aineen hinta lisätään hoidon hinnan päälle

Hevosen kuntoutuspaketti

Voit nyt tuoda hevosesi meille kuntoutukseen tai helliä sitä hyvinvointipaketilla. Tuemme hevosesi hyvinvointia tai erilaisista vammoista tms. paranemista eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Hevosesi saa tällöin terveyttään tukevaa liikuntaa ja hoitoja.

Hyödynnämme niin laite- kuin käsin tehtäviä hoitojakin. Lisäksi pidämme tärkeänä oikeanlaista liikettä jokaisen hevosen mukaan sopivasti. Kuntoutusta tehdään kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti.

Voimme myös auttaa kivun tunnistamisessa ja hoidossa. 

Hevosen kuntoutuspaketti hinta 1190 € / 4 viikkoa

 • 4 kertaa viikossa hevosen ratsastus tai muu liikunta
 • 2 kertaa kuukaudessa hieronta
 • Bemer Horse Set -hoito tai Theralux laserhoito jokaisella hieronta ja liikutuskerralla
 • Flexineb-hoito tarvittaessa
 • Täysihoito

Hevosen kuntoutus 680€ / 2 viikkoa

 •  4 kertaa viikossa hevosen ratsastus tai muu liikunta
 • 2 hierontakertaa
 • Bemer Horse Set- hoito tai Theralux laserhoito jokaisella hieronta ja liikutuskerralla
 • Flexineb -hoito tarvittaessa 
 • Täysihoito

 

Mervin kanssa ollaan tuttuja jo pidemmältä aikaa. Taikan tultua meille nelisen vuotta sitten, lähti se melkein heti Merville ratsukoulutukseen.

Myöhemmin Mervi on käynyt hieromassa Taikaa ja auttanut meitä mm. lastaus- ja kengityshaasteissa. Reilu vuosi sitten Mervi kävi hieromassa Taikaa epäpuhtaan liikkeen vuoksi ja juteltiin samalla sen kengityshaasteista. Mervi sanoi, että hänen havaitsemansa lihaskireydet ja takajalkojen (erityisesti vasen) kengityshaasteet saattaisivat viitata takajalkojen vaivaan.

Mervi hienotunteisesti totesi Taikan olevan reilusti ylipainoinen ja suositteli sille laihdutuskuuria klinikkakäynnin lisäksi. Takajalkoja tutkittiin klinikalla, mutta mitään selittävää vikaa sieltä ei löytynyt. Tosin eläinlääkärikin totesi (vähemmän hienotunteisesti), että laihari olisi Taikalle todellakin paikallaan. Taika sai laihdutus- ja liikutusohjeet, joilla liikkeen epäpuhtaus hävisi, mutta takajalkojen kengitysongelmat pysyivät jokseenkin samana.

Onneksi löysimme huipun kengittäjän Elina Hautalan, joka on itsekin käynyt Mervin opissa, ja kengitys alkoi pikkuhiljaa luonnistua edes vähän helpommin.

Talven mittaan Taika alkoi muuttua pahantuuliseksi, rupesi näpsimään ihmisiä ja kurmuuttamaan uutta tarhakaveriaan. Leppoisasta Taikasta oli tullut lohikäärme, jolle ei tarhassa oikein uskaltanut selkääkään kääntää.

Mervi tuli taas hieromaan Taikaa ja hoidon aikana selästä tulikin esille isot kipureaktiot. Mietittiin yhdessä Taikan käytöstä, hieronnan aikana esille tulleita reaktioita ja lisäksi takajalkojen jatkuvaa jäykkyyttä kengityksen aikana säännöllisestä hieronnasta huolimatta ja päädyttiin, että klinikalle oli taas lähdettävä – tällä kertaa tutkimaan selkää. Kauhulla mietin, mitä sieltä löytyy ja mitä se tarkoittaisi.

Selästä löytyikin fasettinivelten nivelrikkoa, johon saatiin kuntoutusohjeet. Lisäksi eläinlääkäri sanoi, että Taikan olisi tärkeää liikkua ”oikein”, jottei rasita itseään väärin ja kipeydy enempää. Mervi kävikin klinikkakäynnin jälkeen ohjeistamassa, millä harjoituksilla selkäongelmaa kannattaa lähteä kuntouttamaan ja miten saadaan Taika liikkumaan eteenalas-muodossa ja paremmassa tasapainossa.

Ilman Merviä ja hänen apuaan Taikan kipuilua olisi ollut erittäin vaikea huomata. Oireilu alkoi vaivihkaa ja eteni niin pikkuhiljaa, että emme osanneet aluksi kiinnittää siihen mitään huomiota, varsinkin kun Taikan elämässä tapahtui muutoksia samaan aikaan.

Helposti näpsimisyritykset ja yleisen kärttyisyyden olisi voinut laittaa esim. ”tammamaisuuden”, kiiman, elämänmuutosten tai laihdutuskuurin piikkiin.

Nyt kun Taika on taas kivuton selän piikityksen, kipulääkkeiden ja kuntoutuksen ansiosta, vasta tajuaa, miten iso ero sen käytöksessä todellisuudessa oli. Ja tajuaa, että hevonen ihan oikeasti yrittää käytöksellään kertoa jotain ja on meidän tehtävä huomata ja osata tulkita se oikein. Taikakaan ei yhtäkkiä muuttunut ilkeäksi, vaan sillä oli huono olla. Että on kyllä ollut onni tutustua Merviin!

Kuten eräs toinenkin asiakas on Mervistä sanonut, niin Mervi sanoo asioista suoraan, mutta kuitenkin hienotunteisesti ja syyllistämättä. Mervin kanssa on helppo keskustella ja ottaa neuvoja vastaan, koska hän esittää asiat hyvässä hengessä, haluaa yhdessä pohtia mikä olisi hevoselle parhaaksi, eikä tuomitse.

Jenny ja Taika

Voin suositella Mervin palveluja lämpimästi. Minun vain vähän ratsastettu nuori puoliverinen meni Merville viikoksi läpiratsutukseen, tavoitteena saada myös vinkkejä juuri tämän hevosen kanssa toimimiseen.

Hevonen oli muutamia kuukausia aikaisemmin tutkittu klinikalla, jossa siltä röntgenkuvattiin muun muassa kintereet taivutuskokeiden havaintojen perusteella. Ajattelin, että ongelmat ratsastaessa johtuisivat lähinnä kokemattomuudesta, kun eläinlääkärikään ei silloin löytänyt mitään hälyttävää.

Mervi osasi kuitenkin jo ensimmäisten päivien aikana todeta, ettei kaikki ole ok. Viikon jälkeen hän veikkasi, että syy voisi olla oikean puolen SI-nivelessä, niinpä varasimme klinikka-ajan. Veikkaus osui täysin oikeaan, ja hevoselle löytyi sopivat keinot SI-nivelen hoitoon ja kuntoutukseen.

Jos en olisi sattunut viemään hevosta Merville ratsutukseen, en todennäköisesti olisi osannut tutkituttaa lanneselän aluetta ja täten löytää ongelman ydintä.

Hevoseni on ollut myös lastauskoulutuksessa Mervillä, ja tästäkin palvelusta vain hyviä kokemuksia!

Sanni

Hevoseni Hugo meni Merville koulutukseen, koska se säikkyi ja oli jännittynyt ratsastaessa. Ajatukseni oli, että sen rohkeutta voitaisiin kasvattaa siedättämällä ja saada siitä näin rennompi.

Hugon oltua hetken Mervillä, Mervi alkoi epäillä hevosella käytöksen ja liikkeen perusteella ylälinjan ongelmaa. Minusta oli kiva, että minulle kerrottiin asiasta suoraan, voitiin miettiä asiaa yhdessä hyvässä hengessä ja minulle selitettiin asiat selkeästi, eikä tuomitsevasti.

Mervi ehdotti, että hevosta kannattaisi kuntouttaa ja tutkia klinikalla sen ylälinjaa. Koulutuksen aikana aloitettiin jo ylälinjan jumppaa ja edettiin hevosta kuunnellen. Kun se vastusteli, ei alettu tapella hevosen kanssa, vaan ymmärrettiin, mistä se kertoo ja tehtiin asioita sille sopivassa tahdissa.

Hevosen palattua kotiin, käytin sen ohjeiden mukaan klinikalla, jossa sillä todettiin ensin yhdessä okahaarake välissä kissing spines ja tarkemmissa tutkimuksissa lisäksi SI-niveltulehdus. Tämä selitti hevosen oireilun ja pääsimme viimein kiinni hevosen käytösongelmien syyhyn. Kuntoutusohjeet olivat pitkälti niitä, mitä hevosella olikin jo Hevostaitokeskuksessa aloitettu.

Lomani ajaksi Hugo palasi Hevostaitokeskukseen jatkamaan kuntoutumista. Oli mukava kuulla, että hevonen oli selvästi menossa parempaan suuntaan ja vaikutti tyytyväisemmältä!

Olen onnellinen, kun hevostani osattiin kuunnella, eikä vain lähdetty kouluttamaan kipeää hevosta! Näin pystyimme auttamaan hevosta kiputiloissa ja opin itsekin, miten voin tukea kuntoutumista kotona. Opin, miten pienillä asioilla saadaan hyviä asioita ja kehitystä aikaan hevosten kuntoutuksessa ja, miten tärkeää on edetä rauhassa.

Tykkäsin erityisesti siitä, että asioista keskusteltiin kanssani suoraan, minut huomioitiin myös hevosen omistajana ja minun kokemukseni hevosesta otettiin hyvin vastaan. Minun on helppo ottaa Merviltä vastaan neuvoja ja pohtia asioita, koska ei tule semmoinen olo, että minut tuomittaisiin. Ilmapiiri on ihanan avoin!

Hevoseni voi nyt myös kotona selvästi paremmin ja se on ihana nähdä.

Heidi ja Hugo

Meille eläinten kokonaisvaltainen hoito ja käsittely on tärkeä – kun eläin voi hyvin, ihminen voi hyvin 💚
.
Tänään Hevostaito Akatemia :sta Mervi kävi hoitamassa Huugon ja Lissun O.T.E eli faskiakäsittelyllä sekä lopuksi Bemer viimeisteli hoidon 😊
.
Lissun reaktio hoitoon- kireitä kohtia löytyi ja kun kireys alkoi helpottamaan alkoi Lissua haukotuttamaan 🥱
Haukotteleminen on merkki rentoutumisesta😊
.
Sekä hepat että ihmiset on tyytyväisiä Mervin hoitoon ja tapaan tehdä hoitoa! Jokainen eläin kohdataan juuri sellaisena kuin on, yksilöllisesti ja eläinlähtöisesti🥰
.
Meijän Lissulle ja Huugolle on suuri apu ollut Mervin käsittelyistä. Huugo on alkanut rentoutua, lihaskireys vähentyä ja liikkuvuus parantua – tarhassakin Huugo saa välillä kunnon hepulivauhtikohtauksia🤭 Alun yhdessä paikkaa jököttämiseen ja haluttomuuteen liikkua on saatu apu ammattitaitoiselta kengitys-sepältä sekä Merviltä! 🤩
.
Lissu taas jumiutuu kaulasta sekä selästä todella helposti. Faskiakäsittely on auttanut kokonaisvaltaisesti huomattavasti kauemmin kuin tavallinen hieronta. Poni nauttii hoidosta ja pari päivää hoidon jälkeen menojalkaa vipattaa.. Välillä saa katsoa sormien välistä menoa ja meininkiä tarhassa🙈
.
Mervi käy säännöllisesti Kalajoen suunnilla,me annetaan kaviokkaiden kanssa vahva suositus; hinta-laatusuhde on kohdallaan! 😎
.
Kiitos Mervi – meijän hepat nauttii! 💚
Jenni

Kotieläinpiha Hulivilistä