Hevosen kouluttaminen

Koulutamme:

 • lännenratsuja, kouluratsuja, harrasteratsuja
 • entisistä ravureista ratsuja
 • ongelmahevosia
 • lastausongelmaisia
 • nuoria hevosia ratsuksi

Tavoitteena kaikessa koulutuksessa on rento ja luottavainen hevonen. Hevonen, joka haluaa työskennellä ihmisen kanssa ja ymmärtää, mitä siltä pyydetään. Kun perusta on kunnossa, voidaan hevoselta vaatia myös vaativampia koulu- tai lännenratsastuksen liikkeitä. Myös arjen sujuvuus, helppous ja turvallisuus ovat yksi tekijä, johon koulutuksessa kiinnitetään huomiota.

Koulutustapani pohjautuu alunperin lännenratsastukseen ja luonnolliseen hevosmiestaitoon. Siihen oman lisänsä on tuonut eläinten koulutus- ja käyttäytymistieteen, hevosen biomekaniikan ja kuntouttamisen opiskelu sekä valmentautuminen ja kisaaminen kouluratsastuksessa. Lajien hyviä puolia yhdistelemällä olen löytänyt pehmeän ja tehokkaan tavan kouluttaa hevosia ja ratsastaa hevosten hyvinvointia ja terveyttä tukevasti.

Uskon vahvasti siihen, että sopivasti hevosta kuuntelemalla ja motivoimalla sitä kohti yhteisiä tavoitteita saadaan paras lopputulos. Tämä ei tarkoita sitä, että hevonen päättää, vaan sitä, että sen reaktioita ja mielentilaa seurataan ja koulutuksessa toimitaan sen mukaan. Näin saadaan aikaan luottavainen ja rento hevonen, joka työskentelee ihmisen kanssa mielellään. Ei siksi, että on pakko, vaan siksi, että hevonen haluaa.

Koska meiltä löytyy ammattitaitoa myös kuntouttamiseen, voimme auttaa myös kivun tunnistamisessa ja hoitamisessa, joka sekin vaatii hevosen kuuntelemista monen muun asian lisäksi.

 

Koulutukseen sisältyy hevosen täysihoito. Halutessaan omistaja voi tilata hevoselle lisäksi myös hyvinvointipalveluita, kuten hierontaa, BEMER® Vet tai laserhoitoja. Suurin osa koulutusasiakkaistamme valitsee kuntoutuspaikan, vaikka hevonen olisikin pääasiallisesti koulutettavana, koska silloin hevonen saa kaikki laite- ja manuaaliset hoidot koulutuksen lisäksi.

Koulutukseen tulevan hevosen tulee olla terve, rokotettu ja madotettu. Myös vakuutus on suositeltava.

Hevosta koulutetaan 4 krt /viikossa. 

 

Koulutuksen hinta:

 • Hinnat 1.12.2023 alkaen.
 • Hevosen koulutus 995€/ 4 viikkoa
 • Hevosen koulutus 550€/ 2 viikkoa
 • Hevosen koulutus 320€/ viikko
 • Lastauskoulutus 1 viikko 370€/ viikko (hintaero, koska tarvitaan kaksi kouluttajaa)
 • Lastauskoulutus 2 viikkoa 620€/ 2 viikkoa

Hevosen hyvinvointipaketti

Voit tuoda hevosesi meille kuntoutukseen tai koulutukseen ja helliä sitä hyvinvointipaketilla. Tuemme hevosesi hyvinvointia tai erilaisista vammoista tms. paranemista eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Hevosesi saa tällöin terveyttään tukevaa liikuntaa ja hoitoja. Samalla sille voidaan opettaa uusia asioita, korjata ongelmakäytöstä tai sitä voidaan läpiratsastaa. Voimme hyödyntää laite- ja manuaalisia hoitoja sekä Equibandia hevosen kuntouttamisessa tai hyvinvoinnin ylläpidossa. 

Hintaan sisältyy

 • 4 kertaa viikossa hevosen ratsastus tai muu liikunta
 • vähintään 2 kertaa kuukaudessa hieronta tai muu manuaalinen hoito 
 • Kaikki laitehoidot tarpeen mukaan
 • Villapintelit tarvittaessa
 • Täysihoito

Hyvinvointipaketin hinta 1290 € / 4 viikkoa

Hei, kerron meidän tarinamme nuoresta ja reaktiivisesta varsasta, Sannista, josta on tullut hirveän järkevä ja toimiva nuori kilpahevosen alku.

.

Sanni on 4-vuotias FWB-tamma. Sanni oli pikkuvarsasta asti hyvin vilkas ja ”iloitteleva” hevosen alku. Eläväisyys on toki hyve tulevalle estehevoselle, mutta se myös aiheutti meille sitä käsitteleville ihmisille päänvaivaa ja vaaratilanteita.

.

Sanni oli jo hyvin pienenä varsana kova hyppimään pystyyn ja lennättämään peräpäätään. Säikähtäessään sen reaktio oli hypätä ihmisen syliin, tai ainakin vähintään varpaille. 1,5-vuotiaana taluttamisesta ei tahtonut tulla enää mitään, vaan se meni pyörimiseksi ja säheltämiseksi. Vaikka itselläni on vuosikymmenien kokemus kasvattajana ja varsojen käsittelijänä, niin tämän varsan kanssa minulla meinasi loppua keinot. Ja koska mielestäni hyvää ammattitaitoa on myös se, että ymmärtää, milloin tarvitsee muiden apua, aloin tutustumaan Mervi Pakolan maastakäsittelymetodeihin.

.

Osallistuin Mervin viikonloppukurssille Sannin kanssa, missä Mervin 10 minuutin käsittelyn jälkeen varsa oli kuin eri hevonen. Tästä alkoi meidän edistyminen ja sekä minun että hevosen kasvu oikeanlaiseen toimintamalliin. Kurssin jälkeen hankin vielä verkkokurssina Maastakäsittely 1 ja 2 kurssit, jotta sain kerrata livekurssilla oppimiani asioita varmasti oikein. Näillä opeilla Sannin kanssa toimimisesta tuli kivaa ja rentoa ja vältyimme vaaratilanteilta.

.

Kun Sanni kääntyi 3-v, niin totutimme sen jo kotona siihen, että ihminen istuu selässä ja muutaman kerran kävimme myös ”talutusratsastuksella” tallipihassa. En kuitenkaan halunnut aiheuttaa mitään errorerror-tilannetta herkälle ja reaktiiviselle nuorelle hevoselle, mikä olisi aiheuttanut luottamuksessa ison harppauksen taaksepäin tai mahdollisesti hidastanut ratsukoulutusta myöhemmin. Niinpä päätin viedä Sannin alkuratsutukseen Mervin luo. Olinhan todennut hänen toimintatapansa meille jo erittäin toimiviksi.

.

Sanni vietti Mervin luona 6 viikkoa täydellä hoitopaketilla hierontoineen kaikkineen. Takaisin haimme erittäin rennosti ja tyytyväisesti ihmisen kanssa liikkuvan ja toimivan nuoren hevosen. Tänä päivänä Sanni on edelleen reaktiivinen, mutta reaktionsa järkevästi hallitseva. Kun Sanni pelästyy, hänen reaktiotasonsa ”sammuu” ennen kuin mahdollinen räjähdys tapahtuu. Myös yhden ohjan pysähdyksestä on ollut meille suuri hyöty säikähdystilanteissa. Sillä olen saanut Sannin kierrokset välittömästi alas.

.

Myös tällainen tätiratsastaja pystyy nykyään hoitamaan Sannin arkiliikutuksen pelkäämättä, sillä sekä hevonen että minä tiedämme, miten reaktiotasot saadaan nopeasti ja turvallisesti alas 😊 Merville iso kiitos näistä opeista!

Sarita ja Sanni

”Kasvattini 5-vuotias Dora on ollut luonteikas, reaktiivinen ja herkkä tamma jo varsasta asti. Terveyshaasteita on ollut. Viimeisimpänä suolisto-ongelmat, jotka ovat pirstaloittaneet nuoren hevosen kehitystä. Lisäksi keväällä alkaneet nuorelle tyypilliset oireilevat takapolvet vaativat kuntoutusta.

.

Suolistoa Dora oireili ääripäisellä käyttäytymisellä, säntäämisillä, kaasuilulla, levottomuudella, liikkumishaluttomuudella. Kotona Doraa oli tutkittu ja tehty jo eliminaatiot, suoritettu allergiatestien mukaiset ruokintamuutokset ja suuri määrä havainnointia. Muutokset auttoivat paljon, mutta täysin oireeton Dora ei ollut. Takapolvet olivat kosketusarat ja liikkeessä näkyi takaa epäsymmetrisyyttä. 

 .

Vaikka Doran terveydentilanne ei ollut ihanteellisin, tarvitsi Dora kuntoutusta ja toisaalta toivoin eteenpäin vietäväksi vasta alkuvaiheessa olevaa sisäänratsastusta. Ainoana vaihtoehtona koin Doralle ammattilaisen, joka ymmärtää hevosen käyttäytymistä, tulkitsee, kuntouttaa ja kouluttaa. Ja tärkeimpänä: etenisi hevosen ehdoilla. Mutta mistä tällainen kokonaisvaltainen yhdistelmä? Otin yhteyttä Merviin.

 .

Dora on ollut Mervillä heinäkuun lopusta asti. Ihailen, kuinka kokonaisvaltaisesti hevosen kuntouttamiseen on siellä panostettu ja kuinka hienosti Doraa on yksilönä huomioitu. Doran suolistoa ja takapolvia tutkittiin Mervin suosituksesta lisää ja täsmähoitoa on annettu. Takapolvet ovat kuntoutuneet hyvin Mervin hoidoilla. Sisäänratsastus on edennyt onnistuneesti Doran terveyden kohentumisen myötä. Dora on koko ajan tyytyväisempi ja levollisempi. Minulle omistajana paljon kertoo se, että Dora selkeästi luottaa saamaansa hoitoon ja Merviin: niin maasta kuin selästä.

 .

Tietoa, taitoa ja kokemusta Mervillä on tarjota paljon. Yhteydenpito on ollut koko ajan aktiivista ja koen, että omistajana myös huomioitani on arvostettu. Mervin halu auttaa hevosia ja iloita onnistumisista yhdessä hevosen omistajan kanssa on ihailtavaa. Kaikista kiitollisin olen, että Doraa on ymmärretty, autettu ja samalla koulutettu. Doran omistajana sain tukea hevoseni hyvinvoinnin parantamiseen, vahvistusta oireiden tulkitsemiseen ja uskoa tulevaan. Hevosen kivun ja haasteiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Kiitos Mervi ja Mervin poppoo! ”

Zelia ja Dora

Iso kiitos Merville ja Hevostaito Akatemialle!
.
Enpäs ollut koskaan vienyt hevostani toiselle koulutukseen ja täytyy myöntää, että jännitti, kun kaarsimme Mervin pihaan juuri ostamani entisen ravurin kanssa. Delin matka kohti ratsastusterapiahevosen ammattia oli alkanut 😊 Miten hyvä päätös tämä olikaan!
.
6 viikkoa koulutuksessa toi juuri niitä asioita hevoseen, mitä olimme tavoitteeksi asettaneet. Rentoutta, rauhallisuutta, taitoa seisoa paikallaan ja kykyä kantaa ratsastajaansa huomattavasti paremmassa asennossa.
Videoiden, viestien ja puheluiden välityksellä pidimme yhteyttä, keskusteltiin ja mietittiin yhdessä toimenpiteitä hevosen muuttuneen elämän tukemiseen. Olikin erityisen hienoa, miten laaja-alainen hevosen hyvinvoinnin huomioiminen ja sen vaikutukset mm. oppimiseen olivat myös Merville hevosen kouluttamisessa tärkeitä.
.
Nyt Deli on ollut uudessa kodissaan 2 viikkoa. Mervin luona opittujen harjoitusten avulla ollaan jatkettu eteenpäin. Hankin itselleni tueksi myös Hevostaito Akatemian ravurista ratsuksi verkkokurssin. 😊
Nyt maastakäsin harjoituksia ja ratsain käynti-, raviharjoituksia, kunnes liukkaus täällä etelässä helpottaa. Suosittelen!
.
Kiitos Mervi ja Hevostaito Akatemia!
Katri ja Deli

”Meillä oli jo pitempään jatkuneita ongelmia toimia hevosemme kanssa arjessa hevosen pikkuhiljaa lisääntyneiden käytösongelmien vuoksi; Jatkuvaa näykkimistä sekä taluttaessa että hoitotilanteissa. Hevonen tuli iholle, ei kunnioittanut ihmisen omaa tilaa, pukki päällään. Ihmeellistä säikkymistä ja säpsähtelyä. Pään viskomista.
.
Ympyrällä työskentely maastakäsin oli lähes mahdotonta, hevosen ottaessa jatkuvasti johtajan roolin, kuopimalla ja tulemalla ihmistä päin, puhumattakaan pukkilaukkalähdöistä ja liinan päässä riekkumisista.
Myös ratsastaessa hevonen oli alkanut yhtäkkiä ottamaan lähtöjä ja tilanne kärjistyi siihen, että toinen omistajista putosi loukaten pahasti olkapäänsä. Mihin oli kadonnut meidän kiltti, luotettava ja niin ihmisrakas hevosemme?
Tilanne vaikutti toivottomalta ja motivaatio oli hiipumassa meillä omistajilla.
.
Käytimme hevosta klinikalla ja toisesta takajalasta löytyi pientä vaivaa. Hevonen sai asianmukaista hoitoa ja viikon lepoa.
.
Samaan aikaan huomasimme, että Mervillä olisi hevosen koulutuspaikka vapaana ja aiempien positiivisten kokemusten perusteella otimme Merviin yhteyttä ja sovimme että hevonen menisi Merville 4 viikoksi koulutukseen, jotta kivusta johtuneet käytösongelmat saataisiin kuriin ja arki hevosen kanssa olisi taas mukavaa, turvallista ja motivoivaa. Otimme koulutuksen lisäksi kuntoutuksen tukemaan hevosen hyvinvointia.
.
Viikon jälkeen kävimme ensimmäistä kertaa katsomassa hevosta ja muutos käytöksessä oli jo huomattava. Vastassa oli tyytyväinen, rento ja rauhallinen hevonen. Näykkimistä ei enään ollut.
Saimme matkan varrella Merviltä hyviä neuvoja ja oppeja miten toimia hevosen kanssa, jotta arki olisi helpompaa.
.
4 viikon koulutuksen aikana juoksutus alkoi sujua ongelmitta. Ohjeiden avulla myös meidän kanssamme. Mervi ehti myös ratsuttaa Villeä. Sen liike oli saanut lisää joustoa ja rentoutta. Pari pientä lähtöyritystä korjattiin heti alkuunsa, joten ratsastus sujui taas ongelmitta. Ville opetteli lisäksi yhden ohjan pysähdyksen avuksi hätätilanteisiin.
.
Voimme erittäin lämpimästi suositella Merviä ja hänen tapaansa kouluttaa ja työskennellä hevosten kanssa. Mervillä on ammattitaitoinen, positiivinen ja selkeä tapa toimia hevosten kanssa ja meille omistajillekin asiat kerrottiin ymmärrettävällä tavalla. Kiitos kaikesta saamastamme avusta.”
Ville ja omistajat

”Hevoseni Viola lähti Merville koulutukseen, koska minulla oli sen kanssa monenlaisia ongelmia. Se esimerkiksi ryntäili ja hyppi pystyyn taluttaessani sitä, jännittyi pienistäkin asioista ja vastusteli juoksuttaessa sekä maastakäsittelyharjoituksia tehdessä.
.
Koulutuksen aikana selvisikin syitä hevosen käytökseen. Violan selästä löytyi kipeitä kohtia. Selän kipuilu saattoi osittain johtua viallisesta satulasta. Olin todella tyytyväinen, että Mervi huomasi satulan viat ja satula vaihdettiin.
.
Mervi kuntoutti Violan selkää hieronnalla ja jumppaamalla sitä liikkeessä pari viikkoa. Tämän jälkeen päästiin jatkamaan koulutusta myös selästä käsin.
.
Selkäkipujen lisäksi Violan uloste oli hyvin vetistä. Vetiseen ulosteeseen löydettiin apu Mervin ehdottamasta eliminaatiodieetistä. Kävimme myös tutkimassa Violan hiekan varalta Mervin vinkistä, mutta hiekkaa ei onneksi löytynyt.
.
Eliminaatiodieetin aikana hevosen käytös muuttui selvästi parempaan suuntaan ja ilmekin muuttui tyytyväisemmäksi. Kun hevosen ruokavalioon kokeiltiin eliminaatiodieetin jälkeen ruokia, huononivat sekä lanta että käytös, joten tulimme siihen tulokseen, että hevosella on ruoka-aineallergioita. Violan palattua kotiin sille on löytynyt jo kaksi ruoka-ainetta, joista ei ole tullut ikäviä suolisto-oireita, joten Violan tilanne paranee vähitellen.
.
Violan lastaamisessa traileriin on aina ollut haasteita. Klinikalle hiekkakuviin lähtiessä Viola karkasi lastaustilanteessa useita kertoja. Jouduin melkein perumaan klinikka-ajan, mutta onneksi klinikalla oltiin ymmärtäväisiä ja saimme tulla myöhässä. Päädyttiin sitten lisäämään lastauskoulutus Violan koulutusohjelmaan.
.
Lastauskoulutuksen jälkeen pääsin itse kokeilemaan lastausta ja olin todella hämmästynyt, miten helposti Viola meni traileriin. Sain sen pienen harjoittelun jälkeen yksin lähettämällä kyytiin. Ero edelliseen kertaan verrattuna oli mahtava. Nyt kotonakin Viola on mennyt heti ensimmäisellä yrittämällä traileriin! Ihanaa!
.
Hevosen huonon käytöksen vuoksi olin alkanut arkailla sitä ja alkuun maastakäsittely Mervin luonakin tuntui jännittävältä. Vaikka matkaa koulutuspaikalle tulikin 350 km, kävin ahkerasti hakemassa oppia hevoseni kanssa. Olipa mukava huomata, kuinka hevonen alkoi muuttua levollisemmaksi ja ongelmattomaksi.
.
Eräällä kerralla, kun maastakäsittelyharjoitukset sujuivat hyvin kentällä, Mervi kehotti meitä lähtemään maastoon kävelemään. Olin varma, että Viola karkaa minulta monta kertaa, mutta lenkki menikin todella rauhallisesti, täysin ongelmitta.
.
Mervi myös ratsutti hevosta käytöskoulutuksen lisäksi. Siinäkin hevonen muuttui paljon levollisemmaksi ja kevyemmäksi ratsastaa. Suoliston oireilu näkyi välillä ratsastuksessa, joten hevosen kanssa edettiin sen olotilaa kuunnellen. Viola ehti opetella pohkeenväistöjä, hieman avotaivutuksia, eteenalas oikeinpäin ja rennosti liikkumista. Tavoitteena kaikessa oli mielellään ja rennosti liikkuva hevonen, koska taustalla oli suoliston ja selän kipuilu.
.
Olin jo kovin turhautunut hevoseni kanssa sen ongelmallisen käytöksen vuoksi. Koulutuksen aikana saimme kuitenkin monipuolisesti apua ongelmiimme ja neuvoja hevosen terveyden suhteen. Hevonen kehittyi selvästi parempaan suuntaan ja sain itse valtavasti oppia jatkoa varten.
.
Voin erittäin lämpimästi suositella Mervin palveluita.”
Ria ja Viola

”Kesällä 2020 molemmat hevoseni lähtivät Merville koulutukseen. Nuorempi ratsutukseen ja saamaan oppia jalkojen nostoon. Vanhempi opettelemaan lastauksia, kun niistä oli tullut sille ongelma – Nivalaan lähtökin myöhästyi sen takia, ettei se suostunut menemään koppiin itsekseni.

Hevoset olivat Mervillä koulutuksessa 2kk, ja kummankin käytös oli muuttunut tämän kesäleirin aikana parempaan. Hevosista nuorempi oli uhittelija ja varsinkin jalkojen nostot, vuolut ja kengitykset olivat todella haasteellisia. Sen lisäksi vanhempi hevonen ei mennyt koppiin, kuin liinan kanssa ja hermostui siellä ollessaan ja oli levoton. Kivana bonuksena hevoset olivat hieman laihtuneet! 😀

Kesän jälkeen elämä hevosten kanssa on ollut paljon helpompaa ja mukavampaa, uhittelija ei enää oikeastaan uhittele, välillä kokeilee vanhoja metkujaan, mutta turhaan. Olen nostellut sen jalkoja ja jopa vuollutkin hieman ja kengittäjäkään ei ole enää hiestä läpimärkä.

Kummankin hevosen jalat nousevat kevyesti, ne eivät nojaile tai nypi jalkoja pois, niin kuin ennen. Vanhempi hevonen menee nykyään koppiin epäröimättä ja esimerkiksi jopa 5-vuotias tyttäreni vain talutti sen kuljetuskoppiin, hevonen oli rento ja jäi sinne mielellään.

Osallistuin syksyllä hevosteni kanssa Mervin Hevostaito-osaaja kurssille ja niillä opeilla sekä Mervin kesän koulutusten ansioista arki hevosten kanssa on nykyään yksinkertaista, vaivatonta ja hauskaa, hevoset viihtyvät kanssani ja nuorempi hevosista on avoin ja lähestyttävä, seurallinen jopa.

Mervin tapa opettaa on mukavaa ja johdonmukaista, hän kertoo miten toimia ja miksi. Uskon vahvasti, että minäkin osaan opettaa hevosilleni parempaa käytöstä ja korjata ei-toivottua käytöstä.

Olen huomannut, miten ihmiset toimivat hevosten kanssa ja kirjaimellisesti painivat niiden kanssa – ja mietin että miksi? Kun elämä voisi olla helpompaa, se ei vie kauan aikaa ja siitä hyötyvät kaikki.

Kiitos Mervi kaikesta, mitä olet tehnyt minulle ja hevosilleni, ja meidän hyvinvoinnillemme!”

Anna ja hevoset

”Moikka! Siis ihan täydet pisteet Hevostaitoakatemialle! 3v hevoseni, Ronjan, oli tarkoitus lähteä ratsukoulutukseen Mervin luokse.

Ronja on matkustanut aiemmin yhden kerran tullessaan meille kotiin. Koska kaikki on sujunut aina hyvin, ajattelin ettei tässä matkassakaan tulisi mitään ongelmaa. Mutta traileri olikin iso mörkö.

Traileriin Ronjaa ei saatu millään, yritystä oli reilu kaksi tuntia ja Ronja laittoi kaikin voimin vastaan alusta saakka, mm. Istui liinan päälle, pakitti kaikin voimin yms. Ruokapalkka tai mikään muukaan ei auttanut.

Ronjalle tilattiin hevoskuljetus, jonne se saatiin vietyä vihdoin ja viimein pyyhe silmillä. Matka oli Ronjalle vaikea ja minua hirvitti jo valmiiksi tuleva kotimatka.

Mervi ehdotti lastauskoulutusta ratsukoulutuksen lisäksi. Kuukauden aikana Ronja on päässyt alkuun ratsu-urallaan, maastakäsin on oppinut ihan hirveästi ja traileriin mennään hienosti!

Nyt Ronjan kuljettaminen on helppoa ja stressitöntä minulle ja etenkin hevoselleni, ja lähtötilanteeseen verrattuna voisi kuvitella hevoseni viettäneen Nivalassa aikaa pidempäänkin.

Naureskelinkin, että mitähän ne on sille syöttänyt kun tämmösiä videoita saan, jossa on ihan pala kakkua joku traikku. Ihan huippua!! 🤩

Suosittelen lämpimästi kaikille, täällä hevoset huomioidaan yksilöinä ja annetaan erinomaista koulutusta, josta on todella paljon hyötyä. Ja hevosesi kiittää❤️”

Ronja ja hänen omistajansa

Olin jo pitkään haaveillut että opettelisin westerniä. Mutta en oikein tiennyt mistä aloittaisin kun emme kumpikaan, hevonen tai minä osanneet sitä yhtään. Päätin ottaa yhteyttä Merviin koska pidin hänen hevosystävällisestä tavasta opettaa hevosia.
.
Sovittiin, että Essi menisi Merville koulutukseen opettelemaan westernin alkeita. Jo heti ekana ratsastuspäivänä Mervi ilmoitti, että kumpikaan satula ei sovi Essille eikä myöskään kuolaimet. Olin western satuloista ihan pihalla ja en olisi kyllä koskaan saanut sopivaa satulaa Essille, ellei Mervi olisi sovitellut satuloita, joita sain hänelle kuskattua tai joita hän itse kävi hakemassa. Viimeisenä ratsastuspäivänä onneksi sopiva satula löytyi.
.
Mervi neuvoi myös, minkä mittaiset kuolaimet Essillä pitää olla sekä mitkä suitset.Ohjistakin hän lähetti minulle kuvat whats upiin, että osasin tilata oikeat. Essin opetus eteni hyvin ja määrätietoisesti kuitenkin Essin tahdissa. Essi joka oli ollut vähän tahmea alkoi liikkumaan jo huomattavasti paremmin koulutuksen aikana.
.
Koska en itse osannut westerniä ollenkaan, piti Mervi minulle tunteja Essin kanssa kerran viikossa, että opin alkeet. Vaikka oppiminen oli minulle vaikeaa, oli Mervi kärsivällinen ja jaksoi neuvoa samaa asiaa kerta toisensa jälkeen. Mervi opetti minulle myös, miten voin juoksuttaa Essiä.
.
Pidin myös siitä, että Essin hyvinvointi oli aina etusijalla ja, että Mervi hoitaa hevosia yksilöllisesti. Essi sai myös Mervillä ollessaan hierontaa ja nautti siitä suuresti.
.
Vielä päivää ennen kotiinlähtöä Mervi antoi Essille lastauskoulutusta, ja jo päivän päätteeksi Essi meni lähettämällä trailerin. Sen jälkeen ei lastauksessa ole kotonaankaan ollut ongelmia vaan lastaustilanne on rauhallinen ja miellyttävä kaikille.
.
Mervi on ollut minulle korvaamaton apu, lajin uutena harrastaja en tiennyt mistään mitään, mutta Mervi ohjasi minua joka osa- alueella kädestä pitäen.
.
Arvostan suuresti myös Mervin osaamista niin hevosten koulutuksessa ja hevosen käsittelyssä, mutta myös hänen suurta ammattitaitoa hevosen hyvinvoinnissa sekä taitoa tunnistaa hevosen kipua.
.
Hän hoiti Essin koulutuksen erittäin hyvin, mutta otti myös huomioon kaikki muut asiat kuten satulan sopivuuden, mahdolliset kehon jumit ja vatsan toiminnan. Olenkin erittäin kiitollinen hänelle kaikesta saamastamme avusta.”
Marianne ja Essi

”Caspian tuli mulle vuosi sitten, tuolloin 4v orina.
.
Hevosen taustasta ei ollut kovin paljon tietoa muutoin kuin, että se oli jonkin verran kiertänyt paikasta toiseen ja arjessa huomasi, ettei sitä juurikaan oltu käsitelty. Tai ainakin hevonen oli varsin vahvasti oppinut menemään painetta vastaan.
.
Mulla oli onneksi taustalla yhteistyötä Mervin kanssa muiden hevosteni kautta ja välineitä maastakäsittelyyn. Hevonen etenikin hienosti ihmisen kanssa työskentelyssä ja alkoi luottamaan sekä jo paremmin myötäämään paineelle. Selkäänkin sai nousta ja lyhyet maastolenkit toisen hevosen perässä sujuivat mutkitta.
.
Jonkinlainen selittämätön jännitys kuitenkin säilyi ja kesällä kävikin niin ikävästi, että Caspian aivan tavallisessa selkäännousun jälkeisessä tilanteessa, pyytäessäni sitä eteenpäin ja ohjatessani vasemmalle, säikähti ja reagoi isosti, jolloin minä putosin kyydistä.
Reaktio oli niin äkillinen, että osasin arvata jossain olevan kipua.
.
Koska myös lastauksessa oli ongelmia, päätin viedä Caspianin Merville lastaus- ja ratsukoulutukseen. Tiesin, että Mervin luona myös selviäisi, mikäli jossain päin hevosta olisi kipua aiheuttavaa ongelmaa.
Koska kesän aikana oli alkanut ilmetä haastetta myös Caspianin sopivuudessa laumaan orina, lähti se kotoa ruunauksen kautta Merville.
.
Mervin luona Caspianille tehtiin mm. faskiakäsittelyä (OTE-hieronta).
Ratsastuksessa työskentely helpottui Mervin mukaan jokaisen hierontakerran jälkeen merkittävästi.
.
Mervi pani merkille jännittymistä etenkin paineelle vasemmalla ohjalla, joten koska tallille oli tulossa hammaseläinlääkäri, Caspian tarkastettiin samalla. Vasemmasta hammasrivistöstä löytyi ylimääräinen hammas eli koko hammasrivi oli edempänä kuin oikealla puolella. Merkille pantavaa on, että hevosen hampaat on tarkastettu ennenkin, mutta aiemmat eläinlääkärit eivät ole kertoneet huomanneensa hampaissa mitään poikkeavaa.
.
Ylimääräinen hammas on luultavasti syy hevosen kesäiseen reaktioon eli kuolain on voinut osua siihen kipeästi. Myös faskioiden ja lihasten kipeys on voinut olla osatekijänä.
.
Joka tapauksessa hevonen on nyt huomattavasti rennompi ja tyytyväisempi käsitellä. Aiemmin helposti painetta vastaan menevän, voimaa käyttävän hevosen kovan kuoren alta on paljastunut äärimmäisen herkkä hevonen. Kun hammas on poistettu ja parantunut, voidaan ratsukoulutusta oletettavasti jatkaa ongelmitta.”
Hanna ja Caspian