O.T.E. hierontaa Riiolle

mennessä | maalis 14, 2022

Riio 2v. pääsi tänään kolmatta kertaa O.T.E. hierontaan. Vaikka O.T.E. hieronta on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, on hevosten reaktiot välillä isojakin ja kuvaavat hyvin sen tuntemuksia.

Riio oli alkuun, jo muutama kuukausi sitten, hyvin jumissa. Erityisesti sen selkä oli tosi kireä. En yhtään ihmettele, että sen takajalkojen nostelu on aiheuttanut potkuja ja riuhtomista. Todennäköisesti tuo kireys on aiheuttanut kipua silloin. Jotta pääsin sitä hoitamaan, opeteltiin aktiivisen nuorukaisen kanssa ensin seisomaan käytävällä rauhassa pikkuhiljaa pidempiä ja pidempiä aikoja. Sitten aloin helpottaa kireyksiä Bemer-hoidoilla, joissa ei tarvi vielä kovin pitkään malttaa seistä, koska hoito kestää vain 10 minuuttia. Riion liike olikin isompaa ja rennompaa hoidon jälkeen juoksuttaessa.

Se kuitenkin selvästi roikotti mielellään rintakehää alhaalla, eikä käyttänyt selkäänsä toivotulla tavalla. Vaikka useimmiten juoksutukseen laitan sille Equibandin avuksi aktivoimaan takaosaa ja keskivartaloa. Seuraavaksi tein lyhyen hoidon pelkästään Riion selälle, jotta se saisi pikkuhiljaa oppia myös käsin tehtäviin hoitoihin. Lisäksi oli parempi aloittaa pikkuhiljaa, kun selkä oli niin kovin jumissa ja lievempää jumia oli muuallakin.

Sen jälkeen tein O.T.E. hieronnan selälle ja takaosalle ja tänään selälle ja etuosalle. Tänään olikin hienoa huomata, että edellinen hoito oli selvästi tuonut tulosta, koska selkä oli ensimmäistä kertaa joustava. Ihan täysin pehmeä se ei ollut, mutta aiempaan verrattuna todella paljon parempi.

Tuossa videolla näet lyhyen pätkän selän hoidosta ja reaktioista, joita hoidon aikana tuli. Siinä näkyy selvästi, missä kohdassa tuntuu epämukavalta. Riio liikkuu levottomasti, jopa minua päin, nostelee takajalkoja ja pari kertaa jopa potkaisi taaksepäin selän hoidon aikana.

Selvästi näkyy myös kohta, kun kipu/jumi alkaa helpottaa. Riio alkaa haukotella, laskea päätä ja silmätkin saattavat mennä kiinni. Se lepuutti myös usein takajalkojaan.

Tämän jälkeen hoidin myös Riion etuosan. Videon lopussa on kuvatkin, kun vasempaan lapaan nousi ihan hikiset kohdat hoidon aikana. Molempia lapoja ja oikealta puolelta selkää hoitaessa, niihin tuli lämpimiä kohtia. Aika isoja reaktioita siis!

Jännä nähdä, miten sen liikkuminen alkaa muuttua, kun kireydestä päästään eroon. 😊🙏

Entisen omistajan kanssa mietittiin, että kireydet voisivat johtua Riion ruunauksesta, koska sen jälkeen käytös alkoi olla ongelmallisempaa. Ruunauksessahan on montakin asiaa, jotka voivat vaikuttaa. Mm. annettujen lääkkeiden haittavaikutukset, kaataminen ruunaukseen, ruunausarpi voi kiristää.

Minulla on tullut aiemminkin vastaan hevosia, joilla ruunaus onkin vaikuttanut käytökseen negatiivisesti. Myös ruunaus on leikkaus, josta toipuminen ei välttämättä suju aivan ongelmitta.

Lue myös:

Pojun tarina

Pojun tarina

Kun hevonen on kipeä, asiat ovat hankalia. Parasta tässä työssä on pystyä auttamaan hevosia ja hevosihmisiä. Aina se ei ole helppoa, koska aina minua tai hevosta, joka yrittää kertoa kivusta, ei uskota. Tässä toisenlainen tarina. Sellainen, jossa sain olla mukana ja,...

Hevosen kipukäytöslista

Hevosen kipukäytöslista

Keräsin Facebookissa seuraajiltani listaa hevosen kipukäytöksestä. Kysyin, millaista kipukäytöstä ihmiset olivat havainneet hevosilla. Lista vastauksista on alla. Tähän vielä huomiona, että usein itse mietin kipukäytöstä niin, että kun useita kipukäytöksen merkkejä...

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Yleensä, kun minulla on nuori hevonen, jolla on ollut hieman lomaa liikunnasta, aloitan työskentelyn maastakäsin. Loman aikana on voinut kertyä ylimääräistä energiaa, joka voi purkautua tarpeena liikkua, joskus vauhdikkaastikin tai suuntiin, johon ihmisen...

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen, joilla hevoselta asioita pyydetään tulisi erota toisistaan selvästi, jotta hevonen voi tietää, mitä siltä halutaan. Erityisesti ratsu-uran alkuun pitää opettaa hevoselle apuja, jotka eroavat selkeästi toisistaan. Kun hevonen osaa jo enemmän, voidaan opettaa...