HPT Hevostaito-osaaja®

Kouluttaudu HPT Hevostaito-osaajaksi®!

HPT Hevostaito-osaaja® on ainutlaatuinen hevosen kouluttamiseen keskittynyt hevosalan täydennyskoulutus. Se on hyvä perusta hevosten ymmärtämiseen ja kouluttamiseen jokaiselle hevosten kanssa toimivalle. Hevonen oppii aina. On meistä kiinni, mitä se oppii. Toivottuja vai ei-toivottuja asioita.

HPT Hevostaito-osaaja® on rekisteröity tavaramerkki. Sen saavat käyttöönsä kaikki koko koulutuksen käyneet, jotka ovat myös tehneet etätehtävät, tentin ja käytännön näytöt hyväksytysti.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus on suunnattu niin hevosalan ammattilaisille kuin harrastajillekin. Harrastaja saa helppoutta oman hevosensa käsittelyyn ja ammattilainen työhönsä. Voit myös aloittaa omien kurssien pitämisen koulutuksen avulla. Hevostaito-osaajakoulutuksen kaikki koulutusjaksot käynyt osaa opettaa hevosen koulutustaitoja myös eteenpäin omille asiakkailleen. Omasta hevosesta haaveileva oppii kursseilla tärkeitä taitoja tulevan oman hevosen käsittelyyn tai nykyisen tunti- tai vuokrahevosen kanssa toimimiseen.

Koulutus on järjestetty niin, että viikonloput on suunnattu sekä harrastajalle että ammattilaiselle. Opiskelija voi käydä kaikki tai yksittäisiä koulutusviikonloppuja. Kaikki koulutusviikonloput käynyt opiskelija, joka myös suorittaa etätehtävät, tentit ja käytännönkokeet hyväksytysti saa todistuksen käydystä HPT Hevostaito-osaajakoulutuksesta®, voi käyttää nimikettä ja koulutuksen logoa omassa markkinoinnissaan. Koulutusviikonloppuja on n. yksi kuukaudessa syksystä kevääseen. Yhteensä koulutusviikonloppuja on seitsemän.

Ammattilainen saa kurssilta hyvät eväät tuoda hevosen koulutus- ja käsittelytaitoja mukaan omaan työhönsä niin hevosten koulutuksessa kuin asiakkaidensa opetuksessakin.

Kursseilla opit

 • kouluttamaan hevosia sen ymmärtämällä tavalla
 • käsittelemään hevosia niin, että kommunikaatio välillänne sujuu ja yhdessä tekeminen on mukavaa ja turvallisempaa
 • kouluttamaan hevoselle hyviä käytöstapoja eri tilanteissa
 • kouluttamaan pois lievää ongelmakäytöstä
 • miksi hevonen tekee mitäkin eli ymmärtämään hevostasi paremmin
 • tutkittua tietoa hevosen lajityypillisestä käytöksestä, oppimisesta ja kouluttamisesta
 • miten saat hevosen tekemään asioita mielellään ihmisen pyyntöjen mukaan
 • miten saat hevosesta rennon, kuuliaisen ja luottavaisen
 • miten hevosen oppimisteoria sovelletaan ratsastukseen saumattomasti
 • miten opetat hevoselle uusia asioita ratsastaessa, miten korjaat vanhoja paremmaksi, miten saat hevosesta rennon ja kuuliaisen ratsastaessa, miten korjaat ongelmakäytöstä ratsailta.
 • hyviä mielenhallintataitoja
 • hyviä valmennustaitoja
 • miten opettaa hevosen käsittely- ja koulutustaitoja asiakkaille rakentavasti, positiivisesti ja niin, että ne on helppo ottaa vastaan
 • omasta jaksamisesta ja terveydestä huolehtimista (ihmisen jaksaminen vaikuttaa suuresti hevoseen!)
 • hyvän istunnan perusteet (istunta on osa perustaa!)

Käymme asioita luennoilla teoriassa sekä hevosen kouluttamista runsaasti käytännössä demojen ja käytännönharjoitteiden avulla yhdistäen tutkitun teoriatiedon käytäntöön. Pääset tutustumaan ongelmallisten hevosten kouluttamiseen ja osallistumaan siihen halutessasi myös itse.

Tarvitaanko kurssille oma hevonen?

Voit ottaa kursseille mukaan oman hevosesi tai hankkia lainahevosen, jossa on enemmän haastetta. Kurssitallilta on myös mahdollista vuokrata hevonen kurssille käyttöön. Opiskelija, joka haluaa valmistua HPT Hevostaito-osaajaksi®, tarvitsee projektihevosen (oma tai lainattu) vähintään kotitehtäviä varten.

Ketkä kurssilla kouluttaa?

Opiskelijoita on kouluttamassa useita hevosalan asiantuntijoita, joten saat laajan kattauksen tietoa yhdestä koulutuksesta! Jokaisella on oma erikoisosaamisalueensa, joista pääset ammentamaan tietoa itsellesi. Mukana on hevosen käyttäytymisen asiantuntija Jenni Hakosalo Ollila, NLP valmentaja Lilli Vanhatalo,  hevostaitokouluttaja Mervi Pakola Hevostaito Akatemiasta ja Centered Riding® -ohjaaja Minni Vildén. Tutustu ohjaajiin paremmin sivulla Kouluttajat.

Mistä kurssi ja majoitus varataan

Nivalan kurssin karsinavaraukset, oman majoituksen varaus ja kurssi-ilmoittautumiset Merville 0400184030 tai mervi(at)hevostaitoakatemia.fi. Omat eväät mukaan! Keittiö vapaasti käytettävissä.

Pieksämäen kurssi kaudella 2020-2021 pidetään Mäenpään kartanossa. Tästä tulossa lisätietoja. Kurssipaikalta on mahdollista varata hevosille karsinapaikka ja todennäköisesti saadaan järjestymään myös vuokrattavia hevosia paikalle, jolloin omaa hevosta ei ole välttämätöntä tuoda mukana.

Kurssi-ilmoittautumiset suoraan Merville 0400184030, mervi(at)hevostaitoakatemia.fi tai koulutuskalenterin lomakkeen kautta. Tarkemmat tiedot kustakin kurssiviikonlopusta löydät koulutuskalenterista.

Hinnasto

Nivala 2018-2019

 • Kurssi 390 € / viikonloppu (sis. alv 24%)
 • Päiväkarsina sisältyy hintaan
 • Yökarsina 20 €/yö (omat heinät ja karsinat siivotaan itse)
 • Oma yö päärakennuksessa 30 €/yö
 • Hevosen vuokra 20 €/päivä

Lahti 2019-2020

 • Kurssi 390 € / viikonloppu (sis. alv 24%)
 • Päiväkarsina 20 € (omat heinät mukaan ja karsina siivotaan itse)
 • Yökarsina 30 €/yö (omat heinät mukaan ja karsina siivotaan itse)
 • Hevosen vuokra maastakäsittelyharjoituksiin ILMAINEN!
 • Hevosen vuokra ratsastustreeneihin 40 € /päivä
 • Vierasmökki (max 3 henkeä omilla lakanoilla) 40 €/yö/hlö
 • Maneesin yläkerta (patja ja sohvamajoitus omilla lakanoilla) 30 €/yö/hlö

Pieksämäki 2020-2021

 • Kurssi 390€/viikonloppu (sis. alv 24%)
 • Päiväkarsina 15€ (omat heinät mukaan ja karsinat siivotaan itse)
 • Yökarsina la-su 25€ (omat heinät mukaan ja karsinat siivotaan itse)
 • Vuokrahevonen 30€/päivä tai 50€/2 päivää + 25€ yökarsina (vuokrahevosia rajallinen määrä)

Tentit ja näytöt

Välitenttejä/näyttöjä on yhteensä kolme. Niitä voivat suorittaa kaikki koulutusviikonloput käyvät, jotka haluavat koulutuksesta todistuksen. Tenttimaksu on 30€/tentti. Viimeinen eli valmennusnäyttö tehdään vasta viimeisen kurssiviikonlopun jälkeen. Muut voi suorittaa jo koulutuksen aikana, jos käy kurssit järjestyksessä.

Kurssimaksun laskutus

Kurssimaksu maksetaan ennen kurssia sähköpostiin tulevalla laskulla. Jos kurssi perutaan kahden viikon sisällä kurssiviikonlopusta, kurssimaksua ei palauteta. Jos kurssi jätetään perumatta, kurssimaksu laskutetaan kokonaisuudessaan. Voit kuitenkin hankkia tilallesi toisen kurssilaisen.

Koulutus on mahdollista maksaa myös osissa verkkokauppamme tarjoaman rahoituksen avulla.

Lisätietoja

Nivalan kurssit pidetään Hevostaitokeskuksessa http://hevostaitokeskus.fi Taanilantie 96, 85540 Nivala. Koulutuskalenterista löydät yksityiskohtaisemmin eri kurssiviikonloppujen sisällön.

Lahden kurssi 2019-2020 pidetään Okeroisten tallilla osoitteessa Kunnantie 129, Lahti. https://www.okeroistentalli.fi/

Vuoden 2020-2021 kurssi pidetään Mäenpään kartanossa Pohosjoentie 10, Pieksämäki.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja Merviltä 0400184030 tai mervi(at)hevostaitoakatemia.fi

Aloitin HPT Hevostaito-osaaja® -koulutuksen kesken kauden silloin, kun se järjestettiin ekan kerran Nivalassa. Silloin vasta haaveilin omasta hevosesta ja lainailin muilta. Oli mahtavaa huomata, miten yksinkertaisilla, pienillä, mutta oikea-aikaisilla vihjeillä ja puuttumisilla saatiin hevoset rentoutumaan ja oppimaan uusia asioita. Jäin vallan koukkuun!

Kävin tuolloin ekana vuonna muutaman kurssiviikonlopun. Päätin kuitenkin jo tuolloin, että suoritan tämän kokonaisuuden loppuun. Varsinaisesti aloin suorittaa koulutuskokonaisuutta viime vuonna, kun kurssi alkoi uudelleen Nivalassa. Osan viikonlopuista kävin kahteen kertaan. Paljon on opittu kokonaisuuden aikana. Kurssia on rikastuttanut vierailevat opettajat ja jokaisesta viikonlopusta on jäänyt käteen monenlaisia käytännönvinkkejä omaan hevosteluun.

Nyt, kun sain hankittua oman ponin ja ylläpitoon sille kaverin, on ollut ihanaa, kun on oikeat työkalut, millä ylläpitää hyviä vanhoja ja opettaa hevosille uusiakin tapoja, jotka tekevät elämästä helppoa ja ennen kaikkea turvallista. Koulutuksesta sain myös eväitä, kuinka opettaa muita. Kun lapsetkin hevosten kanssa touhuavat, pidän todella tärkeänä, että hekin käsittelevät hevosia johdonmukaisesti, reilusti ja harrastus säilyy mahdollisimman turvallisena.

Suosittelen kokonaisuutta jokaiselle joka hevosten kanssa puuhailee, olipa harrastaja tai ammattilainen. Mervi on opettajana huippu ja mahtava! Viikonloput rakentuvat juuri kullekin porukalle sopiviksi.

Outi

Kävin HPT Hevostaito-osaaja® -koulutuksen, koska halusin syventää omaa osaamistani hevosten kouluttamisessa ja halusin oppia erityisesti tieteeseen perustuvan teorian hevosten kouluttamisesta. Työskentelen Mervillä kouluttaen hevosia, joten tämänkin takia tämä kurssikokonaisuus on ollut aivan loistava valinta.

Mervi ja muut huippuammattilaiset olivat ihan mahtavia! Opetus oli selkeää ja monipuolista. Sain kurssikokonaisuudesta enemmän, kuin osasin odotaakaan. Omasta tekemisestäni tuli varmempaa ja teoriatieto kasvoi valtavasti. Sain myös paljon hyödyllisiä vinkkejä omasta hyvinvoinnistani huolehtimiseen, mikä on mielestäni todella tärkeää, jotta jaksan työskennellä hevosten kanssa ja vapaa-ajallekin jäisi energiaa.

Valmistun noin kuukauden päästä kengittäjäksi, joten tämä koulutus on ollut aivan loistava lisä myös tähän ammattiin. Olen pystynyt hyödyntämään osaamistani erilaisissa kengitystilanteissa. Esim. yksi hevonen pelkäsi naulaamisesta tulevaa ääntä ja ei tykännyt kavioon naputtamisesta. Omistaja oli jo soittamassa eläinlääkärin rauhoittamaan hevosen, koska tilanne oli etenemässä vaaralliseksi. Lopulta päädyttiinkin etenemään hevosen ehdoilla rauhallisesti siedättäen sitä kengityksen ääniin ja naulaamiseen, sekä kengittämään hevonen toisella kerralla. Hevonen oppikin niin nopeasti, että rentoutui ja melkein nukkui, kun löin kengät kavioihin kiinni, vaikken uskonut ensimmäisellä kerralla näin käyvän.

Suosittelen tätä kurssikokonaisuutta hevosalan harrastajille ja erityisesti ammattilaisille, jotta voitaisiin lisätä tietoutta hevosten oppimisesta ja käyttäytymisestä sekä näin voitaisiin välttyä myös monelta vaaratilanteelta.

Elina

Pitääpä vielä todeta, että ennakko-odotukset tälle heppataito-kurssille oli ihan kovat, mutta odotuksiin nähden on kyllä ollut huimasti vielä paljon paljon paremmat!!! Aivan mahtavaa, kun saa sekä selkeät yksinkertaiset teoriat, että erittäin yksityiskohtaiset käytännön ohjeet kädestä pitäen (for dummies😊)! Omien otusten kanssa on ollut tosi helppoa, ihan pienillä säädöillä käytöstä saanut muokattua parempaan, josko nyt kukaan ei ongelmallinen ole ollutkaan, mutta mm.satulointiin ja yhden tyypin kiinniottamisiin saatu todella pienillä asioilla suuria muutoksia. Että suuri kiitos sinulle!

Sanna

Lähdin aluksi mielenkiinnosta katsomaan ja kuulemaan mitä kurssi pitää sisällään. No, ensimmäisen reissun jälkeen ilmottauduin jo seuraavalle. Koukkuun siis jäin. Kerta kerralta tiedon jano ja oppimisenhalu vain kasvaa kasvamistaan. Muutamilla kerroilla hevoseni olivat mukana ja aivan huikeaa huomata miten nimen omaan pienillä asioilla on suuri merkitys hevosen käsittelyssä. Mahtavaa oli huomata että nämä keinot oikeasti toimivat ja hevosten kanssa arki on helpottunut ihan äärettömän paljon. Hyvin harvoin minulla on tallissa enää ärsyttäviä kakkiaisia, vaan he ovat ihania siivosti käyttäytyviä hevosia jotka myös lastautuvat helposti.

Jokaiselta viikonlopulta sai todella paljon erilaisia työkaluja käyttöönsä joita on mahdollista hyödyntää loppu elämänsä ajan. Ei ainoastaan vain hevosten parissa vaan näitä oppeja voi hyödyntään hyvin monessa. Esimerkiksi koirat. On ollut hienoa huomata kuinka hyvin pienillä muutoksilla koirat ovat pysyneet omalla tontilla ja olen saanut heistä seuraa arki askareihin karkaamisen sijaan. Sekä yleisesti ottaen arjen pysymään kasassa ja tehtyä siitä hiljalleen helpomman. Aivan mahtavaa!

Rehellisen ja reilun palautteen sekä kannustavien sanojen myötä on ollut mahtavaa uskaltaa olla oma itsensä ja huomata itseluottamuksen kasvavan todella paljon. Löytää rohkeutta lähteä kohti omia haaveita. Oppia luottamaan itseensä ja siihen mitä tekee. Uskoa että kyllä minäkin voin, pystyn, osaan ihan yhtälailla kuin joku muukin. Ihanaa huomata olevansa arvokas, kaikista virheistä ja elämän kolhuista huolimatta.

Tätä kurssi kokonaisuutta suosittelen kaikille!

Kiitos Mervi & muut supernaiset!

Henna

Sivustomme käyttää evästeitä.

Vahvista että hyväksyt evästeiden käytön sivustollamme. Voit myös estää evästeiden ja seurannan, ja käyttää sivustoamme ilman niitä. Lue lisää tietosuojaselosteestamme.