Pojun tarina

mennessä | joulu 14, 2022

Kun hevonen on kipeä, asiat ovat hankalia. Parasta tässä työssä on pystyä auttamaan hevosia ja hevosihmisiä. ❤ Aina se ei ole helppoa, koska aina minua tai hevosta, joka yrittää kertoa kivusta, ei uskota.

Tässä toisenlainen tarina. Sellainen, jossa sain olla mukana ja, jossa hevonen sai avun. Sellainen tarina, joka kannustaa minua jatkamaan ja saa hyvälle tuulelle. Suvin ja Pojun kertomus.

Suvi kertoo näin: ”Ollaan tosi kiitollisia sun neuvoista ja paneutumisesta asiaan. Huomaa, että teet tätä työtä oikeesti sydämellä ja intohimolla eläinten puolesta. Oot varmasti yks suuri edelläkävijä hevosten kipuasioissa ja teet erittäin merkityksellistä työtä, kun jaat tietoa kivusta ja muutat ihmisten asenteita niistä vanhoista käsityksistä, kuinka hevonen vaan perseilee siihen käsitykseen, että sillä on oikeesti syy käytökseensä. Toi työ ei varmasti oo aina vaan helppoa ja ruusuilla tanssimista.

Pojun tarina meni näin. Kesken ratsutuksen hevonen alkoi potkia mahansa alle ja pysähteli, näytti selkeästi että nyt sattuu. Ratsutus oli jätettävä kesken ja alettava miettiä, missä nyt mättää. Seuraavat päivät hevonen oli hyvin kiukkuinen ja jo harjatessa ja mahaa lähestyessä alkoi takajalka nousta ja hevonen hermostua. Talutellessa yritti napsia ihmistä koko ajan. Tämä käytös ihmetytti.

Olimme käyneet Mervin maastakäsittelykurssien lisäksi Mervin kipukurssin ja siksi päädyimmekin kääntymään Mervin puoleen pyytämään apua. Mervin ja Mervin kurssin ohjeiden mukaisesti skannailtiin hevonen läpi ja siitä saatiinkin voimakasta kipureaktiota.

Lähetettiin skannausvideot Merville ja videoiden ja keskustelujemme perusteella aloimme yhdessä epäillä syyksi hiekkaa. Aloitimme Psyllium -kuurin joka lisäsi kipukäytöstä, jolloin käännyimme taas Mervin puoleen kysymään neuvoa. Hän epäili suoliston ärtyneen Psylliumin aloituksesta, kun hiekka on lähtenyt liikkeelle. Koska hevonen näytti niin selkeästi kipua, lähdimme klinikalle, jossa syyksi todettiinkin hiekka.

Hevosta letkutettiin klinikalla ja nyt jatkamme Psyllium kuuria kotona. Tänään tilanne on se, että hevonen on ihan kuin toinen hevonen. Noin kiltti ja hyväntuulinen se ei ole ollut edes meille tullessaan!”

-Suvi ja Poju

Tällä tarinalla oli ihanan onnellinen loppu. 😍

Haluan jakaa kiputarinoita, jotta kivun tunnistaminen paranee ja hevoset saisivat nopeammin apua. Minua harmittaa vastustus, jota joskus saan, vaikka itse näkisin selvästi hevosen olevan kipeä. Onneksi suurin osa hevosen omistajista ottaa asian tosissaan, jos heidän hevosillaan epäillään kipua.

Kun hevosen kivun tunnistamisessa oppii paremmaksi, säästyy isommilta ongelmilta ja oppii, mikä käytöksessä vaatii kouluttajan apua ja mikä eläinlääkärin tai muun hevosen terveysalan ammattilaisen apua. Se helpottaa huomattavasti hevosarkea.

Lue myös:

Hevosen kipukäytöslista

Hevosen kipukäytöslista

Keräsin Facebookissa seuraajiltani listaa hevosen kipukäytöksestä. Kysyin, millaista kipukäytöstä ihmiset olivat havainneet hevosilla. Lista vastauksista on alla. Tähän vielä huomiona, että usein itse mietin kipukäytöstä niin, että kun useita kipukäytöksen merkkejä...

O.T.E. hierontaa Riiolle

O.T.E. hierontaa Riiolle

Riio 2v. pääsi tänään kolmatta kertaa O.T.E. hierontaan. Vaikka O.T.E. hieronta on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, on hevosten reaktiot välillä isojakin ja kuvaavat hyvin sen tuntemuksia. Riio oli alkuun, jo muutama kuukausi sitten, hyvin jumissa. Erityisesti sen...

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Yleensä, kun minulla on nuori hevonen, jolla on ollut hieman lomaa liikunnasta, aloitan työskentelyn maastakäsin. Loman aikana on voinut kertyä ylimääräistä energiaa, joka voi purkautua tarpeena liikkua, joskus vauhdikkaastikin tai suuntiin, johon ihmisen...

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen selkeys ja erotettavuus

Apujen, joilla hevoselta asioita pyydetään tulisi erota toisistaan selvästi, jotta hevonen voi tietää, mitä siltä halutaan. Erityisesti ratsu-uran alkuun pitää opettaa hevoselle apuja, jotka eroavat selkeästi toisistaan. Kun hevonen osaa jo enemmän, voidaan opettaa...