Hevosen tottumisesta uusiin ihmisiin ja paikkaan

mennessä | tammi 19, 2021

Kuulen aina välillä, miten hevosen pitäisi omistajaa vaihtaessaan antaa tottua vuodenkin verran ennen kuin olettaa hevoselta sille normaalia käytöstä. Tätä saatetaan käyttää syynä hevosen huonoon käytökseen, jolloin käytös jätetään korjaamatta ja jäädään odottamaan sitä hevosen tottumista uusiin ympyröihin ja ihmisiin.

Olen tästä eri mieltä.

Koska koulutan hevosia, meillä hevoset vaihtuvat usein. Suurin osa koulutuksessa olevista hevosista on meillä 1-2 kk. Helpotan hevosen tottumista minuun ja sille outoon ympäristöön aloittamalla hevosen kanssa maastakäsittelyharjoitukset heti seuraavana päivänä ja toki lyhyesti mahdollisesti jo, jos talutan sen illalla tarhasta talliin. Tutustumme ensimmäisenä päivänä yhdessä toisiimme ja paikkoihin. Jos olet jo maastakäsittelykursseillamme netissä tai käynyt ne livenä, tiedät, mitä harjoituksia tarkoitan. Aloitan 1 tason kurssin harjoituksista.

Niillä harjoituksilla alan luoda hyvää suhdetta hevoseen. Haluan ansaita hevosen luottamuksen ja kunnioituksen. Siitä on sitten suuri apu tuleviin tehtäviin hevosen kanssa. Ne myös auttavat huimasti hevosta rentoutumaan uudessa paikassa.

Hevosella menee yllättävän pitkä aika poistaa stressihormonit elimistöstään. Todennäköisesti se on yksi syy, miksi hevoseen vaikuttaa paljon se, mitä me teemme hevosen kanssa ja missä mielentilassa se silloin on. Jos hevonen on kanssamme työskennellessään kovin jännittynyt, on se helpommin sitä myös tarhassa tai tallissa. Jos taas saamme hevosen kanssamme rennoksi ja luottavaiseksi, on se helpommin sitä myös tarhassa tai tallissa.

Kuulen nimittäin välillä omistajien ihmetyksiä siitä, miten hevonen on meillä niin rento vaikkapa tarhassa, jossa ihminen ei siihen vaikuta. Joskus jopa rennompi kuin kotona. Uskon, että tähän vaikuttaa käsittelymme sekä ympäristö, jossa muutkin hevoset ovat levollisia ja rentoja.  On siis paljon merkitystä sillä, mitä me hevosen kanssa teemme ja kokeeko se heti alusta asti kanssamme olonsa luottavaiseksi. Hyvän suhteen luomiseen ei kannata käyttää menetelmää ”kyllä se sieltä ajan kanssa tulee”, vaan tehdä asioita sen eteen heti. Näin helpotat hevosen sopeutumista uuteen ympäristöön ja ihmisiin.

Toinen asia, jonka olen huomannut tuota alun selitystä käytettäessä, on kipu. Eli varsinainen syy hevosen huonoon käytökseen uudessa paikassa voikin olla kipu, eikä tuo tottumattomuus. Muutto on toki hevoselle stressaava tilanne. Terve hevonen kestää hetkellistä stressiä hyvin. Moni ”stressiherkkä” hevonen onkin paljastunut mahahaavasta kärsiväksi hevoseksi. Tai jostain muusta kivusta.

Hevosen olisi hyvä oppia käsittelemään ja sietämään hetkellistä stressiä. Ei siis ole toivottavaakaan välttää kokonaan stressiä hevosen elämässä. Voit kuvitella kuinka yhteiskuntakelpoisen lapsen kasvattaisit, jos huolehtisit lapsesta sen lapsuuden ja nuoruuden ajan niin, ettei hänellä olisi koskaan yhtään stressiä. On paljon järkevämpää sen hevosen tulevaisuuden kannalta opettaa hevonen siihen, että joskus jännittää ja joskus stressaa. Se stressi ei vaan saa olla mukana sen jokapäiväisessä elämässä.

Eli muutto uuteen paikkaan aiheuttaa stressiä. Silloin hevonen näyttää helpommin myös kipunsa.

Olen huomannut, että osa hevosista on selkeästi kipeänä sellaisia, että käyttäytyvät eri tavalla luotetun tutun ihmisen kanssa ja eri tavalla sille tuntemattoman oudon ihmisen kanssa. Se luotettu, tuttu ihminen, kun käyttäytyy tiettyjen rutiinien mukaan ja hevonen voi ennakoida niitä sekä tietää, ettei tuttu ihminen halua tuottaa sille kipua. Miten se voisi tietää samaa siitä tuntemattomasta ihmisestä?

Siksi omistajan vaihtuessa kipu alkaa helposti näkyä selvemmin uudessa kodissa.

Voi siis hyvin olla, että uudessa kodissa ilmennyttä käytöstä ei ole ollut edellisessä kodissa. Voi myös olla, että edellisessä kodissa joitakin käytöstapoja ei ole pidetty huonoina, kun taas uudessa kodissa niitä voidaan pitää. Hevosta voidaan tulkita niin monilla tavoilla.

Huomioi siis uutta hevosta uuteen kotiin tuodessasi ainakin nämä kaksi asiaa. Aloita heti luomaan hyvää suhdetta siihen maastakäsittelyharjoitusten avulla ja mahdollinen kipukäytös, jos käytös on kovin huonoa.

Kannattaa huomoida myös se, että ihmiset käsittelevät hevosia hyvin eri tavoin ja se tapojen muuttaminen voi muuttaa hevosen käytöstäkin hyvin paljon. Eli sekin voi selittää sen, miksi hevonen on käyttäytynyt eri tavalla aiemmassa kodissaan.

Tein aiheesta myös pari videoa, jotka näet Youtubessa kanavallani https://www.youtube.com/results?search_query=mervi+pakola

Tuo kuvan hevonen on muuten hyvä esimerkki. Se on maastakäsittelyn 1 kurssin yksi demohevonen. Se oli ollut uudella omistajallaan vasta muutaman viikon. Hevonen oli muuttanut sinne kasvattajaltaan. Uusi omistaja kertoi hevosen olleen kovin stressaantunut ja jännittynyt muuton vuoksi. Tuo kuva on otettu maastakäsittelyharjoitusten päätteeksi, kun olin työskennellyt hevosen kanssa reilun tunnin. Sain sen niin rennoksi ja luottavaiseksi kanssani, että se nukahti. Ehkä uudessa kodissa ei ollut vielä voinut rentoutua niin paljon, että nukkuminen oli jäänyt vähiin? Se nimittäin nukahti niin hyvin tuohon vierelleni, että polvet notkuivat. Maastakäsittelyn 1 tason verkkokurssilla siitä onkin videot. Oli hienoa kyetä auttamaan tuota hevosta rentoutumaan noin paljon.

Ajattele, miten paljon voimme hevosia auttaa uusiin ihmisiin ja paikkoihin tottumisessa! 🙂 Tämäkin hevonen oli aivan uudessa paikassa tuolla meillä ja maastakäsittelyharjoitusten ansioista ansaitsin sen luottamuksen reilussa tunnissa niin hyvin, että se kykeni nukahtamaan viereeni. Se tiesi, että pidän siitä huolta. <3

Lue myös:

Pojun tarina

Pojun tarina

Kun hevonen on kipeä, asiat ovat hankalia. Parasta tässä työssä on pystyä auttamaan hevosia ja hevosihmisiä. Aina se ei ole helppoa, koska aina minua tai hevosta, joka yrittää kertoa kivusta, ei uskota. Tässä toisenlainen tarina. Sellainen, jossa sain olla mukana ja,...

Hevosen kipukäytöslista

Hevosen kipukäytöslista

Keräsin Facebookissa seuraajiltani listaa hevosen kipukäytöksestä. Kysyin, millaista kipukäytöstä ihmiset olivat havainneet hevosilla. Lista vastauksista on alla. Tähän vielä huomiona, että usein itse mietin kipukäytöstä niin, että kun useita kipukäytöksen merkkejä...

O.T.E. hierontaa Riiolle

O.T.E. hierontaa Riiolle

Riio 2v. pääsi tänään kolmatta kertaa O.T.E. hierontaan. Vaikka O.T.E. hieronta on hellävarainen faskiakäsittelymuoto, on hevosten reaktiot välillä isojakin ja kuvaavat hyvin sen tuntemuksia. Riio oli alkuun, jo muutama kuukausi sitten, hyvin jumissa. Erityisesti sen...

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Töihin paluu hevosen loman jälkeen

Yleensä, kun minulla on nuori hevonen, jolla on ollut hieman lomaa liikunnasta, aloitan työskentelyn maastakäsin. Loman aikana on voinut kertyä ylimääräistä energiaa, joka voi purkautua tarpeena liikkua, joskus vauhdikkaastikin tai suuntiin, johon ihmisen...