Minulla oli teininä shetlanninponi ja lämminverinen tamma. Olin silloin harrasteratsastaja, joka harrasti kotonaan omien hevostensa kanssa. Minua kiinnosti alkuun lähinnä ratsastaminen. Molempien hevosten kanssa oli kuitenkin monenlaista käytösongelmaa, joita kuvittelin silloin ihan normaaliksi osaksi elämää hevosten kanssa.
Netissä vastaani tuli toisinajattelevia ihmisiä ja sain heiltä vinkin mennä lv-tammani kanssa Katja Vanhatalon oppiin. Siitä kaikki oikeastaan lähtikin. Huomattuani valtavan eron hevoseni käytöksessä Katjan käsissä, innostuin kovasti luonnollisista hevosmiestaidoista ja lännenratsastuskin vaikutti kiinnostavalta. Vuosien varrella kävin eri kouluttajien opissa. Erityisen paljon omaan hevosten käsittelyyn ja kouluttamiseen on vaikuttanut Meeri Simula, joka on todella taitava hevosten kouluttaja ja ratsastaja. Hän käyttää luonnollisia hevosmiestaitoja, joissa on tutkimustieto pohjalla. Moni sen jälkeen oppimani asia on vahvistanut tai selittänyt Meeriltä oppimiani asioita tai tuonut lisää harjoituksia ja tietoa, jota voin käyttää omassa ratsastuksessani tai hevosten kouluttamisessa maastakäsin. Sain Meeriltä ja muilta kouluttajilta valtavan hyvän pohjan hevosen kouluttamiselle ja käsittelemiselle. Opin silloin myös hyvän suhteen merkityksen.
Koulutin tällä tiedolla monenlaisia hevosia. Myös ongelmallisia hevosia. Opiskelin ja valmentauduin koko ajan lisää hevosen kouluttamisesta, oppimisesta, ratsastamisesta sekä kaikesta hevosiin liittyvästä. Kävin monien eri ihmisten opissa ja käyn edelleen.
Vuosia sitten huomasin, että usein hevosten käytösongelmien takana olikin kipua. Omat hevoseni olivat tässä suurimpia opettajiani. Opin, että hevosen hyvinvoinnilla on valtavan suuri merkitys kaikessa. Hevosen oppimisessa, käytöksessä, kouluttamisessa ja asenteessa työntekoon ja ihmisiin. Opiskelin lisää hevosen hyvinvoinnista ja terveydestä. Aloin huomata pieniäkin merkkejä, jolla hevonen kertoo kivusta tai epämukavuudesta. Opiskelin erilaisia hoitomuotoja (mm. klassisen hieronnan ammattitutkinto, Masterson Method, O.T.E. hieronta faskioille) ja hankin Bemer Vet -hoitolaitteen ja Theraluxin laserhoitolaitteen, jotta voisin auttaa hevosia erilaisissa kiputiloissa ongelmatilanteissa ja ennaltaehkäistä niitä.
Hevosen hyvinvointiin liittyy myös se, miten se kanssamme liikkuu. Jotta voisin parantaa hevosen hyvinvointia ja terveyttä ratsastamalla tai muulla liikunnalla, opiskelin, miten se tapahtuu.
Aloin saada entistä parempia ja pysyvämpiä tuloksia hevosten kanssa, koska osasin huomioida hevosen kokonaisuutena. En enää pelkästään hevosen oppimisen näkökulmasta.
Näistä oppimistani asioista muodostuu tärkeä pohja, joka on hyvinvoivan, onnellisen ja hyvin ymmärretyn hevosen salaisuus.
- Hevosen terveys ja hyvinvointi
- Hyvä suhde hevoseen
- Arjessa toimiva ja mahdollisimman turvallinen hevonen
Nämä ovat asioita, joihin meillä on suuri vaikutus.
Hevosen terveys ja hyvinvointi
Hevosen hyvinvointiin ja terveyteen liittyy elinolosuhteet, jotka tukevat hevosen lajinmukaista käyttäytymistä sekä käyttäytymistarpeita. Hevonen, joka saa toteuttaa näitä, on stressittömämpi ja näin myös oppimiskykyisempi. Yksi tärkeä terveyttä tukeva tai haittaava elementti on ruokinta. Tärkeimpänä siinä korsirehu, josta hevosella ei saisi tulla yli 4 tunnin väliä. Suuria määriä väkirehuja ei suositella.
Näiden lisäksi asiaan vaikuttaa liikunta. Voimme joko huonontaa sillä hevosen terveyttä tai parantaa sitä. Ratsastamalla olisi tärkeää huolehtia siitä, että hevonen rasittaa itseään tasapuolisesti ja liikkuu tasapainoisesti, jotta voisimme välttää ylirasituksen aiheuttamat vaivat ja vammat. Hevosen ylälinjan ongelmat voivat olla ratsastuksella aikaansaatuja. On siis hyvin kannattavaa ottaa selvää, millä tavalla hevosen olisi hyvä liikkua, jotta se pysyisi mahdollisimman terveenä mahdollisimman pitkään. Jos hevonen liikkuu vinossa, epätasapainossa, se voi myös rasittaa jotain jalkaa kaikista eniten (useimmiten toista etujalkaa), jolloin tuo jalka alkaa jossain vaiheessa oireilla.
Ratsastamalla voimme myös vaikuttaa hevosen notkeuteen, koordinaatioon ja lihastasapainoon. Esimerkiksi ravihevosella on huomattavasti hankalampi vaikuttaa näihin asioihin ja suoruuteen kärryjen edessä. Siksi ratsastaminen ja siinä oikeanlainen hevosen jumppaaminen ja tasapainoon ratsastaminen on erinomaista liikuntaa myös ravihevoselle lajiharjoittelun ohella.
Kivun huomaaminen ja hoito mahdollisimman ajoissa parantaa hevosen hyvinvointia todella paljon. Tässä meillä on vielä paljon opittavaa! Onneksi tietoa löytyy tästäkin koko ajan enenevissä määrin.
Erilaisten vammojen ja vaivojen ennaltaehkäisyksi kannattaa oikeanlaisen liikunnan lisäksi huolehtia oikeanlaisesta kengityksestä, sopivista varusteista sekä käyttää erilaisia hoitomuotoja ja -laitteita apuna mieluummin jo ennen kuin ongelmat ovat selkeitä – tai viimeistään sitten. Miten pienempiin oireisiin pääset puuttumaan, sitä helpommalla yleensä pääset ongelman hoidossa ja sen aiheuttamien käytösongelmien korjaamisessa. Ennaltaehkäisy on parasta!
Eniten korostan tässä hevosen oikeanlaista liikkumista kanssamme elinolosuhteiden lisäksi.
Hyvä suhde hevoseen
Kun hevoseen oppii luomaan hyvän suhteen, se haluaa työskennellä kanssasi. Silloin se on huomattavasti vastaanottavaisempi, kun opetat sille uusia asioita tai joudutte tekemään jotain vaikeaa yhdessä. Yhdessä tekeminen on silloin mukavaa.
Suhteen luominen sujuu molempiin suuntiin niin, että hevonen oppii luottamaan sinuun ja sinä hevoseen. Luottamus auttaa monissa tilanteissa, joissa hevonen pakoeläimenä voisi jännittyä ja aiheuttaa jännityksen vuoksi vaaratilanteita tai tehdä asioista hankalia. Mitä paremmin hevonen luottaa sinuun, sitä helpompaa teidän on selvitä yhdessä erilaista hankalistakin tilanteista tai tilanteista, jotka ovat hevoselle uusia. Ja onhan se tunne, kun hevonen oppii luottamaan minuun jotain niin hienoa, ettei sitä ei voi mihinkään verrata. <3 Oikeanlaisella tekemisellä saat myös vahvistettua huonosta itseluottamuksesta kärsivän hevosen itseluottamusta.
Yksi turvallisuudenkin vuoksi tärkeä asia on kunnioitus. Se, että hevonen kunnioittaa ihmistä ja ihmisen tilaa niin, että se ei jyrää ihmisen yli (tällä tarkoitan sitä, että ihmisen pitää väistää vähän tai enemmän hevosen alta pois). Ihmisen yli menevä hevonen voi saada pahaa jälkeä aikaan, vaikka eihän se sitä ilkeyttään teekään. Ihmistä väistävä hevonen on paljon turvallisempi käsiteltävä. Kunnioittava hevonen myös ottaa oppia paremmin vastaan. Voit itse miettiä, miten hyvin ottaisit oppia vastaan ihmiseltä, joka on menettänyt kunnioituksesi. Se vaikuttaa paljon asenteeseen, jolla hevonen työskentelee.
Kunnioitus täytyy ansaita. Sitä ei voi ottaa.
Kun suhde hevoseen on kunnossa, kommunikointi toimii molempiin suuntiin. Hevonen ymmärtää, mitä ihminen pyrkii sille sanomaan ja ihminen ymmärtää, mitä hevonen pyrkii hänelle kertomaan. Kommunikaatio ei ole yksisuuntainen tie, vaan se toimii molempiin suuntiin parhaimmillaan. Aina se ei tarkoita sitä, että jos hevonen on sitä mieltä, että tänään ei oikein jaksaisi työskennellä, että sen ei sitten tarvitsisi. Vaan sitä voidaan pyrkiä motivoimaan työntekoon vielä vähän enemmän sellaisena päivänä tai ainakin kaikista vaikeimpien asioiden tekemisen tai opettelun voisi jättää sellaiselta päivältä pois. Hevosen kuunteleminen tarkoittaa minusta sitä, että osataan tulkita, mitä se milloinkin kertoo ja sitten toimia sen mukaan. Silloin hevosenkaan ei tarvitse huutaa, kun osataan kuunnella ja huomioida sen kuiskaus. Se tuo myös lisää turvallisuutta hevosen kanssa tekemiseen, koska hevosen ei tarvitse kertoa meille asioita niin isosti.
Arjessa toimiva ja mahdollisimman turvallinen hevonen
Arjesta kannattaa minusta rakentaa mahdollisimman stressitöntä ja turvallista. Hevosen täytyy saada olla hevonen, mikä tarkoittaa mm. sitä, että hevonen on pakoeläin eli ihan kaikkia onnettomuuksia ei varmasti voida välttää. Hyvin paljon voidaan kuitenkin lisätä hevosen turvallisuutta opettamalla sille, miten sen toivotaan käyttäytyvän ja saamalla siitä rento ja rauhallinen oikeanlaisella käsittelyllä. Stressiäkään ei ole järkeä poistaa kokonaan, koska silloin hevosesta ei tule yhteiskuntakelpoista. Sitä stressiä kun joka tapauksessa tulee jossain vaiheessa elämää. On paljon kestävämpi ajattelutapa opettaa hevonen myös sietämään hetkellistä stressiä kuin pyrkiä poistamaan se hevosen elämästä kokonaan. Jos hevosella on päivittäin stressiä, sitä on silloin liikaa. Mieti, miten saisit poistettua sellaisen stressin tai koulutettua hevoselle sitä jännittävät tilanteen niin, että se voisi suhtautua niihin rennosti. Minusta on normaalia, jos stressi on hetkellistä ja liittyy ennemmin tilanteisiin, jotka poikkeavat sen normaalista arjesta.
Se, että ihmisellä on toimivia keinoja tehdä hevosesta rento, rauhallinen ja luottavainen tekee arjesta helppoa ja turvallista. Jos jokin ei suju, ihmisellä olisi hyvä olla työkaluja, joilla tilanne voidaan muuttaa takaisin siihen rentoon ja rauhalliseen. Rentous on yksi turvallisuus seikka sen lisäksi, että se helpottaa suunnattomasti arkea hevosen kanssa. Jännittynyt hevonen voi olla arvaamaton. Sille tärkeintä on eloon jääminen. Silloin ihminen ei paljon kiinnosta. Siksi rentous ja se, että hevonen oppii luottamaan ihmiseen, ovat äärimmäisen tärkeitä asioita jokaisen hevosen kanssa.
Rakkautta ja rajoja sopivassa suhteessa on minusta hyvä hevostenkin kanssa. Haluan hevosen, joka voi luottaa ja turvautua minuun. Haluan myös hevosen, joka ei kävele ylitseni tai riko minun rajojani. Samalla tavalla kuin ihmistenkin kanssa opetetaan muille ihmisille, miten minua saa kohdella, pitämällä huoli niistä omista rajoista. Samalla tavalla opetetaan hevoselle, mitkä ovat ne rajat, miten ihmisen kanssa toimitaan.
Nämä asiat ovat minusta se kivijalka, perusta, jolle kaikki hevosen kanssa tekeminen tulisi rakentaa. Tähän päälle voi sitten kouluttaa hevosen valitsemaansa lajiin. Koskaan unohtamatta tätä perustaa.