Ravurista ratsuksi verkkokurssin Doni näyttää kuvassa hyvän eteenalas-muodon mallia. Tässä Donilla on ratsastettu n. 6 viikkoa, kun ensimmäinen viikko opeteltiin asioita maastakäsin. Donin kanssa lähdettiin liikkeelle ihan alkeista, kuten pohkeen opettelemisesta. Tämän kuvan ottohetkellä oltiin siinä pisteessä, että opeteltiin liikkumista tasapainossa eteenalas –muodossa. Lisäksi harjoiteltiin pohkeenväistöjä ja käännöksiä takaosan ympäri.
Doni liikkui jo tosi kivasti itseään kantaen eli pysyi tasaisessa, rauhallisessa temmossa, pyytämässäni askellajissa painamatta yhtään kädelle tai kiirehtimättä. Myös pyytämäni eteenalas –muoto alkoi säilyä melko hyvin. Siihen päästiin harjoitusten avulla ja tasapainon löytymisen kautta. Donin ravista tuli mahtavan rentoa, letkeää ja joustavaa. Siitä tykkään! Kiireinen, kädelle painava, epätasainen, tasapainoton, vino hevonen ei liiku terveellä ja sen hyvinvointia tukevalla tavalla. Siksi lähden kehittämään ensimmäisten asioiden joukossa rentoutta ja tasapainoa. Jos ihminen kiirehtii peräänantoa kohti liian pian, lopputulos ei ole yhtä rento ja liike yhtä laadukas, eikä tietysti yhtä terveellistä hevoselle.
Mitä hyötyjä eteenalas ratsastamisesta sitte on?
• Rentous. Kokoaminen lisää stressihormonien tuotantoa hevosen elimistössä, kuten ihmisillä esimerkiksi kuntosaliharjoittelu. Jos siis haluat hevoseesi rentoutta, ei kokoaminen ole siinä vaiheessa hyvä idea. Eteenalas ratsastaminen on. Kun hevosen kaula saadaan rentoutumaan, koko hevonen rentoutuu. Kun hevonen on rento, voidaan alkaa pikkuhiljaa harjoitella myös kokoamista, jos muut tärkeät asiat on jo rakennettu pohjalle.
• Tekemieni tehtävien avulla olen saanut Donin vinoudesta suoristumaan ja taipumaan ja sitä kautta eteenalas –muotoa kohti. Eli hyvässä eteenalas –muodossa hevonen liikkuu tasapainossa ja rasittaa näin ollen itseään tasapuolisesti vinouden aiheuttaman epäsymmetrian ja epätasaisen rasitukseen sijaan. Vinous aiheuttaa ajan myötä paljon ongelmia. Vino hevonen rasittaa helposti jotain paikkaa eniten. Yleensä toista etujalkaa. Tällöin tämä jalka voi jossain vaiheessa hajota liiallisen rasituksen vuoksi. Vähintään ennen hajoamista tämä ylirasitettu paikka kipeytyy, jolloin hevosen suorituskyky ja liikkumisen halu huononevat.
• Eteenalas –muodosta on helpompi lähteä vahvistamaan hevosen keskivartalon lihaksia ja opettamaan pikkuhiljaa kokoamista, jossa keskivartalon aktivaatio säilyy. Jos ratsastaja oikaisee liikaa ja lähtee työstämään peräänantoa ilman sitä valmistelevaa työtä, liikkeen laatu, keskivartalon kannattelu ja hevosen rentous kärsivät. Minulle tärkeintä on terveellisellä tavalla, hevosen biomekaniikkaa tukevasti liikkuva, rento ja mielellään työskentelevä hevonen. Kiire on sen vihollinen. Laadukas liike, ratsastusta tukeva lihaksisto ja terve hevonen rakennetaan ajan kanssa.
• Peräänannossa liikkuminen on hevoselle raskasta. Sittenkin, kun hevonen osaa peräänannon jo hyvin, sen pitäisi päästä välillä liikkumaan eteenalas -muodossa, jossa sen lihakset pääsevät venymään. Muuten sen lihaksisto väsyy liikaa ja voi kipeytyä tai voi aiheutua vammoja. Eteenalas on myös hyvä alku- ja loppuverryttely.
• Vääränlaisessa muodossa hevosen rintakehä ei nouse ja selkä ei pääse liikkumaan ja joustamaan, kuten sen pitäisi, jotta se pysyisi terveenä. Pää ja kaulakin voi näyttää näennäisesti hyvältä, mutta tärkeintä olisi huomioida rintakehän toiminta. • Pää ylhäällä, selkä notkolla liikkuva hevonen vähintään kipeyttää lihaksensa. Sen selkä ei jousta liikkeessä, kuten sen pitäisi. Hevosen keskivartalon pitäisi lisäksi kannatella ratsastajaa ja tässä tilanteessa lihakset eivät pääse sitä tekemään, kuten pitäisi. Tämä on yksi syy, miksi opetan omille oppilailleni melko pian, miten hevonen ratsastetaan eteenalas. Se on niin olennainen osa hevosen terveyttä.
• Huomioi myös ,että eteenalas –ratsastamista on monenlaista. Minä en puhu sellaisesta kaulan pyöreäksi ja turvan enemmän ryntäisiin ratsastamisesta (Low, Deep and round) vaan ylälinjaa venyttävästä, rintakehää nostavasta eteenalas pitkäksi ratsastamisesta (Forward, down and out). Jos haluat tutustua tarkemmin näiden eroihin, niin suosittelen eläinlääkäri Karin Leibbrandtin kirjaa Compassionate training for todays sport horse. Siellä on myös tarkasti selitetty, miksi toinen heikentää hevosen terveyttä ja voi ajan kanssa aiheuttaa kipua, kun taas toinen parantaa hevosen terveyttä ja liikkeen laatua.
Siinäpä lyhyesti eteenalas –ratsastamisen hyötyjä. Donin eteenalas –muoto vaatii vielä töitä eli nyt ollaan vasta alussa. Mutta olen hyvin tyytyväinen, miten lyhyessä ajassa pääsimme näinkin hienoon eteenalas –muotoon ja jo suhteellisen laadukkaaseen raviin.