Hevosen kouluttaminen verkkokurssina: selkään nousu ja yhden ohjan pysähdys

Tai kirjaudu sisään päästäksesi maksullisiin kursseihisi

Tällä verkkokurssilla opit kouluttamaan hevosen seisomaan paikoillaan selkään nousussa sekä yhden ohjan pysähdyksen.

Paikoillaan seisominen selkään nousussa on perusasia, jonka olisi hyvä olla kunnossa. Se helpottaa paljon elämää ja hevonen on tällöin rennompi heti ratsastuksen jälkeen, kun se ei ennakoi liikkelle lähtemistä, vaan malttaa odottaa ihmisen pyyntöä. Paikoillaan seisomiseen selkään nousussa opit kolme erilaista keinoa, joista voit valita omalla hevosellesi sopivimman:

  • Peruutuskorjaus
  • Yhden ohjan pysähdys
  • Ruokapalkka

Itse käytän eniten yhden ohjan pysähdys korjausta. Peruutuskorjaus ja ruokapalkka toimivat paremmin penkiltä nousun kanssa. Voi myös tehdä ensin niin, että korjaa asian yhden ohjan pysähdyksen avulla ja käyttää penkkiä apuna vasta sitten, kun hevonen osaa jo seistä paikoillaan.

Lisäksi opit, miten hevoselle opetetaan yhden ohjan pysähdys. Yhden ohjan pysähdys on perusasia, joka kannattaisi opettaa jokaiselle hevoselle ja ihmiselle heti ratsastuksen alkuun. Pysäytän itse nuoret hevoset alkuun yhden ohjan pysähdyksellä ennen kahteen ohjaan siirtymistä. Yhden ohjan pysähdys on hätäjarru, jos jotain yllättävää sattuu ja kontrolli hevoseen uhkaa kadota. Kun sille on opetettu rauhallisessa, rennossa tilanteessa yhden ohjan pysähdys, on paljon paremmat mahdollisuudet saada hevonen hallintaan. Kun tehtävä opetetaan hyvin, hevonen ei sekoita tehtävää muihin asioihin.

Yhden ohjan pysähdys on myös hyvä hevosta rentouttava tehtävä ja toimii apuna joissain haastavammissa tehtävissä. On myös hyvä opettaa sen avulla hevonen myötäämään ohjan paineelle.

Kannattaa huomioida se, että ongelmien johtuessa kivusta ei koulutus etene, se etenee hyvin hitaasti tai ongelmat palaavat aina vain. Kipu täytyy tietysti hoitaa ensin, jotta hevonen kykenee suoriutumaan tehtävästä ja käytös voidaan kouluttaa paremmaksi. Terveellä hevosella näiden ongelmien korjaaminen on yleensä helppoa ja yksinkertaista!

Opiskeluiloa!

Oppitunnit

Ratsastuskurssi 1 – selkään nousu harjoitus 2

Tässä selkään nousu harjoituksessa käytetään korjauksena peruutusta. Tämä toimii yhdenohjanpysähdystä paremmin, jos nouset selkään penkiltä, mikä on toki hevosen selän ja satulan kannalta parempi ratkaisu. Minä teen usein niin, että opetan ensin yhdenohjanpysähdyksen avulla hevosen seisomaan paikoillaan selkäännousussa ja, kun se osaa seistä, nousen selkään myös penkiltä. Voit kuitenkin käyttää myös tätä keinoa tai kokeilla, […]

Ratsastuskurssi 1 – ruokapalkasta luopuminen

Tässä videolla opetan Doriksen kanssa, miten hevoselle opetetaan ruokapalkasta luopuminen. Jos käytät kouluttamisessa ruokapalkkaa, opeta hevoselle ruokapalkasta luopuminen ja käytä sitä aina kouluttaessasi ruokapalkan avulla. Sillä vältät ongelmia, joita tulee, jos hevonen oppii saamaan ruokapalkan kerjäämällä, vaatimalla, ihmisen sylistä tai taskuista hakemalla tai levottomalla käytöksellä. Ajoita oikein! Seuraavassa keinossa opettaa selkään nousussa paikoillaan seisominen, käytetään […]

Ratsastuskurssi 1 – yhden ohjan pysähdys

Tällä videolla opit kouluttamaan hevoselle yhden ohjan pysähdyksen ratsastaessa. Se on helpompaa, jos olet opettanut pään taivutuksen paikoillaan ensin maastakäsin, mutta tämä onnistuu myös opettamalla suoraan ratsailta. Istuntaa käytän pidätteenä niin, että käännän lantiota alle jännittämällä vatsalihaksiani eli ”pyöristän” alaselkää ja istun enemmän takataskuilleni. Samalla hieman puristan reisien yläosalla satulaa sekä hengitän syvään ulos.