Katso video ja opi 14 minuutissa miten voit kouluttaa hevosesi pysymään paikallaan hoitotilanteessa
Kun opetan hevoselle paikoillaan seisomista hoitotilanteessa, opetan hevoselle ensin peruutuspyynnön, jota hyödynnän opetuksessa. Peruutuspyynnön avulla voin korjata hevosta sen liikkuessa ei-toivotusti. Kun hevosta pyytää peruuttamaan pari askelta, joutuu se hieman töihin, joka motivoi suurinta osaa hevosista seisomaan ennemmin paikoillaan. Tämä on siis korjaus ei-toivotusta käytöksestä.
Tämän lisäksi tarvitaan sitä, että hevoselle kerrotaan, mitä sen toivotaan tekevän. Eli sitten, kun se seisoo alkuun hetkenkin paikoillaan, annetaan rapsutuksia ja kehutaan. Nämä ovat myös erittäin hyviä keinoja saada hevonen rentoutumaan. Lisäksi rapsutus lisää kiintymyshormoniksi kutsutun oksitosiinin tuotantoa ja laskee sydämen sykettä oikeassa tilanteessa käytettynä. Jos siis haluat hevosesi kiintyvän sinuun ja rentoutuvan, on rapsutus usein todella hyvä palkka. Toki, jos hevonen on kovin hermostunut tai jännittynyt, kannattaa rapsutukset säästää myöhemmälle, kun se on jo hieman rennompi.
Jos hevoselle on kovin hankalaa seistä paikoillaan, kannattaa lisäksi antaa palkaksi pienestä paikoillaan seisomishetkestä sen liikkua hieman, esimerkiksi taluttamalla pieni lenkki. Näin sen on helpompi alkaa seistä paikoillaan, kun se huomaa, että kohta pääsee taas liikkumaan, kun vain hetken malttaa seistä. Tällaisessa tilanteessa nimittäin hevoselle jopa paras palkka voi olla, että se saa liikkua.
Jos vaadit hyvin jännittynyttä hevosta seisomaan paikoillaan, voi suunta olla ylöspäin. Sellaisen kanssa kannattaa harjoitella paikoillaan seisominen ensin jossain sille mahdollisimman helpossa paikassa ja siirtää taito vasta sitten hoitopaikalle.
Aina hevosta käsitellessä ja kouluttaessa kannattaa miettiä, mitä hevonen tavoittelee toiminnallaan. Sitten antaa sen asian siitä käytöksestä, mikä on meistä toivottavaa. Silloin saamme lisättyä meidän toivomaa käytöstä.
Pikku hiljaa paikoillaan seisomisaikaa pidennetään.
Ennen kuin alan pitää hevosta kiinni hoitotilanteessa, opetan sen seisomaan paikoillaan irti. Eli niin, että pidän narun kädessäni, eikä hevonen ole sidottuna mihinkään. Näin saan korjattua hevosta tarvittaessa. Lisäksi opetan hevosen myötäämään paineelle joka suuntaan. Näin hevonen ei saa niin helposti vetopaniikkia, kun se tietää, että päitsien tuottamaa painetta vasten ei tarvitse mennä, vaan siitä pääsee eroon myötäämällä paineesta poispäin.
Käytännössä
Tällä lyhytkurssilla tavoite on opettaa hevonen seisomaan rennosti ja paikoillaan, kun hevosta hoidetaan. Videon hevonen on vasta 1-vuotias orivarsa nimeltään Mäyrä. Sille haluttiin opettaa paikoillaan kiinni seisominen, joten se sopi opetusvideolle mainiosti. Nuoret hevoset ovat usein leikkisiä ja levottomia, joten niiden kanssa paikoillaan seisominen hoitotilanteessa voi olla erityisen haastavaa.
Mäyrän kanssa tutustuttiin ensin hoitopaikkaan, jossa nuori hevonen ei ollut aiemmin ollut. Hevonen ei onneksi paikkaa pelännyt, joten siihen ei tarvinnut käyttää paljon aikaa.
Sitten alettiin opetella paikoillaan seisomista, joka oli ensin haastavaa. Yksi Mäyrän haasteista oli monelle nuorelle ori tuttu näpsiminen. Videolla näet myös sen korjaamista. Korjaan näpsimisyrityksiä heilauttamalla käsiä hevosta kohti. Hevosen turpaa ei kannata alkaa läpsiä, koska se on nuorelle orille helposti kiva leikki, joka tällöin lisää tuota käytöstä. Käsien heilautus kohti pään yläosaa toimii suurimmalla osalla.
Opetin Mäyrällä läheltä peruutuskäskyn seisomalla rintamasuunta hevosen takaosaa kohti. Otin kädellä kiinni narusta hevosta lähempänä olevalla kädellä niin, että peukalo osoitti ryntäitä kohti ja rystyset ylöspäin. Lähdin liikkeelle pienestä paineesta ja lisäsin sitä pikkuhiljaa.
Kun hevonen lähti tarjoamaan oikean suuntaista käytöstä, joka voi alkuun olla pelkkä painon siirto taakse päin, poistin paineen. Lisäksi voi rapsuttaa ja kehua.
Kun Mäyrä malttoi hetkenkin seistä paikoillaan, tuli myös rapsutuksia ja kehuja. Koska paikoillaan seisominen oli levottomalle nuorelle alkuun hankalaa, tehtiin myös usein pieniä kävelylenkkejä, kun Mäyrä malttoi hetken ensin seistä. Se auttoikin hyvin siinä, että pian paikoillaan seisomisaikaa pystyttiin pidentämään.
Lopulta päästiin tilanteeseen, jossa sain harjata Mäyrän hyvin sen seisoessa rauhassa paikoillaan. Tähän meni aikaa n. 15 minuuttia kerrallaan kuudella koulutuskerralla. Vanhemmalla hevosella aikaa voi käyttää kerrallaan enemmänkin, mutta kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän. Eli hevonen jaksaa oppia paremmin, jos teet vähemmän yhdellä kerralla.
Viimein alettiin opetella kiinni olemista. Ensin yhdeltä puolelta, sitten toiselta. Ennen kiinni laittamista tarkistin, että Mäyrä osaa varmasti myödätä paineelle, joka kiinni pitävistä naruista tulee, jotta se ei saisi vetopaniikkia liikkuessaan ja narujen ottaessa vastaan. Mäyrä myötäsi paineelle ja siirtyi taaksepäin narujen ottaessa vastaan edestä erinomaisesti. Silloin uskalsin laittaa sen kiinni molemmin puolin. Siinäkin seisominen onnistui tosi hyvin! Päästiin siis hyvin tavoitteeseen.
Haluatko saada lisää yksinkertaisia ja helppoja vinkkejä, jotka helpottavat arkista elämää hevosen kanssa? Ilmoittaudu mukaan Hevosen maastakäsittelyn 1 verkkokurssille tämän linkin kautta https://hevostaitoakatemia.fi/tuote/maastakasittelykurssi/