Onko sinulla entinen tai nykyinen ravihevonen, jonka haluat kouluttaa ratsuksi?

Kuvassa entinen ravuri ratsukoulutuksessa. Suomenhevonen. Tässä on tavoiteltava tasapaino ja rintakehän kannattelu. 

Rintakehä on noussut hyvin ylös. Sen näet mm. kohonneen ja pidentyneenä sään alueena. Takajalat ovat aktiivisena alla, jonka huomaat siitä, että takajalan sääri (kintereesta alaspäin) ja etujalan värttinäluu (polvesta ylöspäin) ovat aikalailla samassa kulmassa. Hevosen turpa on luotiviivan etupuolella ja kaulan ja pään liittymässä kaulan alla on tilaa. Eikä hevonen ole lyhyessä paketissa.

Kenelle ravurista ratsuksi verkkokurssi sopii?

 

Ravurista ratsuksi verkkokurssi sopii entisen tai nykyisen ravihevosen ratsastajille, jotka haluavat oppia kouluttamaan hevosesta ratsun. Hevosihmisille, jotka haluavat oppia tekemään perusasiat laadukkaasti, hevosystävällisesti ja terveyttä tukevasti.

Millaisiin ongelmiin ravurin ratsukoulutuksessa usein törmätään

  • Vauhti, kiireisyys, jännittyneisyys, rauhattomuus
  • Huonot jarrut, huono pidätteisiin reagointi
  • Laukan nosto ja laukan laatu
  • Ohjalle painaminen
  • Jäykkyys
  • Vinous
  • Kaatuminen ympyröillä tai valuminen ylös ympyröiltä
  • Taipumisen vaikeus
  • Pää ylhäällä, selkä notkolla liikkuminen

Näiden korjaamiseen löydät ohjeita verkkokurssilta. 

Kuvassa kurssilla esiintyvä lämminverinen Doni.

 

Kurssin jälkeen osaat kouluttaa hevoselle

 

  • Rentoutta, rauhallisuutta ja ratsastajaan keskittymistä
  • Parempaa reagointia pidätteisiin
  • Paremmat jarrut
  • Laukan noston ja saat lisäksi vinkkejä laukan parantamiseen (huomioi, että rakenteelliset ja terveydelliset seikat määrittävät sen, mihin asti laukan laatua saadaan parannettua)
  • Itsensä kantamisen (=hevonen säilyttää antamasi muodon, temmon ja askellajin, kunnes toisin pyydetään.)
  • Suoristavia harjoituksia
  • Taipumisen
  • Harjoituksia, joilla voit jumpata hevostasi (Taka- ja etuosan väistöt sekä pohkeenväistämisen käynnissä)
  • Eteenalas ratsastuksen

 

”Kurssin avulla olen saanut paljon eväitä sekä hevosen kouluttamiseen että myös omaan ratsastamiseen. Esimerkiksi hevosen vinoudesta tai suoruudesta en ymmärtänyt ennen oikein mitään (ihan pelkkä ”puskaratsastaja” kun olen), mutta nyt on jo kolmannen hevosen vinouden suoristus menossa, ja onnistuu 🙂.

Näissä kaikissa kursseissa on niin ihanaa se kun voi edetä omaan tahtiin hevosen ehdoilla, hevosta kuunnellen.”

Minna

Mitä kurssilla on?

  • videoituja, ääniraidalla selitettyjä käytännönohjeita entisen ravihevosen kanssa
  • teoriaa tekstinä
  • selkeät ja yksinkertaiset ohjeet mitä, miten ja miksi.
  • lämminverinen ravihevonen, jolle vasta opetetaan kurssin tehtäviä eli kurssi ei sisällä valmiita hevosia.
  • hieman myös ravihevosille yleisistä kipuasioista

Voit kysyä kouluttajalta neuvoja kurssia varten luodussa Facebook-ryhmässä. Sitä kautta on helppo lähettää videoita, joiden avulla auttaminen on helpompaa. Materiaalit ovat käytössäsi vähintään vuoden! Kurssilla on videomateriaalia 4 h ja lisäksi tekstejä.

”Sain vuoden vaihteessa alleni ystäväni ex-ravurisuokin. Meno oli jännittynyttä, hevonen oli raskas kädelle, vauhtia oli liikaa ja tasapaino oli hukassa.
Näin mainoksen Ravurista ratsuksi-kurssista ja siinä luvatut asiat saivat kiinnostuksen heräämään:
.
• Paremmat jarrut
• Pienempiin pidätteisiin reagoinnin
• pohkeeseen reagoinnin ja siirtymiset
• Laukan noston
• saat myös vinkkejä, miten laukan laatua voidaan parantaa
• suoruutta
• taipumista
• eteenalas liikkumista
• notkeutta ja tasapainoa
• rentoutta ja rauhallisuutta
.
Jes, juuri näitä haluan osata hevoselle opettaa.
.
Tiesin, että tulisin tarvitsemaan näitä oppeja myös myöhemmin, kun löydän itselleni uuden projektisuokin. Hankin kurssin heti. Olen aikaisemmin jo kouluttanut yhden ex-ravurin, mutta se oli jo pidemmällä, minulle tullessaan. Nyt kurssin opit tulivat todella tarpeeseen.
.
Erityisen hyödyllisiä olivat eteenalas-ratsastusta tukevat harjoitukset, erilaiset ohjasotteet eri tilanteisiin ja konkreettiset harjoitukset, joilla hevosen paino saadaan tasaisesti molemmille etujaloille. Jo muutaman ratsastuskerran jälkeen alkoi tapahtua muutosta; vauhti hidastui, hevonen hyväksyi pidätteet ja tuntuman paremmin ja alkoi hakeutua kuolainta kohti.
.
Kun hevonen puri kiinni sisäohjaan eikä halunnut kääntyä, yllä mainitut harjoitukset auttoivat nopeasti saamaan hevosen taipumaan, kun tasapaino palautui molemmille etujaloille. Parempi ja huonompi suunta vaihtelivat päivittäin ja joskus kesken ratsastuskerrankin, mutta näillä harjoituksilla tiesin heti, miten korjata.
.
Laukkaa en juurikaan harjoitellut ensimmäisten parin kuukauden aikana, mutta sekin oli käynti- ja raviharjoitusten sekä siirtymisten avulla parantunut merkittävästi kuin itsestään. Nyt puolen vuoden jälkeen hevonen on todella hyvä ratsastaa, kevyt kädelle ja laukka nousee käynnistä. Omistaja on käynyt jo ensimmäiset estekisatkin hevosella. Edistys on ollut todella hienoa😊
.
Kurssi antoi minulle konkreettisia harjoituksia, joita tehdä hevosen kanssa. Videoita voi katsoa juuri niin monta kertaa kuin tarvitsee. Suuri anti minulle oli myös se, että kurssin myötä ymmärrän, miksi aikaisemmin oppimani ja tekemäni asiat toimivat; sain sanoituksen monelle asialle.
.
Nyt allani on uusi oma ex-ravurisuokki ja palaan kurssin tehtäviin uudelleen vähän uudesta näkökulmasta. Uusi hevonen, uudet haasteet. Koen olevani nyt paljon viisaampi ja taitavampi työskentelemään tämän hevosen kanssa. Kiitos kurssin oppien!! Mahtavaa, että videot ovat vuoden käytettävissä.”
Anna

 

Katso alta videoista, mitä voit saada aikaan kurssin harjoituksilla!

Tällä videolla näet Delin, joka tuli meille opettelemaan terapiaratsuksi suoraan ravurin uralta. Näet ennen jälkeen videolta, miten se kulki alkuun pää ylhäällä, takajalat jääden taakse ja rintakehää alhaalla roikottaen. Hevonen oli meillä 6 viikkoa, josta ensimmäiset pari viikkoa työskenneltiin maastakäsin, jotta saatiin luotua rauhallisuutta eri tilanteisiin. Mm. selkäännousussa paikoillaan seisomisen kanssa nähtiin paljon vaivaa, koska se on tärkeää terapiaratsun uraa ajatellen. Ravi muuttui hienosti ja lopuksi meillä oli videolla näkyvä tasapainoinen, rento, rauhallinen, joustava eteenalas -ravi, joka on kaiken lisäksi hyvä hevosen terveydelle.

Tällä videolla näet, mihin päästiin kurssilla esiintyvän Donin kanssa 8 viikossa siitä pisteestä, että se kantoi ratsastajaa selässään, mutta ei ymmärtänyt apuja. Saatiin aikaiseksi tasapainoinen eteenalas -ravi ja hyvin taipuva hevonen. Lisäksi Doni oppi mm. pohkeenväistön, pohkeet ja ohjalle reagoinnin sekä seisomaan rauhassa selkään nousussa. 

Kuka kurssilla opettaa?

Kouluttajana toimii hevosten kouluttaja ja kuntouttaja Mervi Pakola Nivalasta, Pohjois-Pohjanmaalta. Lue lisää Mervin koulutuksista täältä https://hevostaitoakatemia.fi/koulutuksemme/kouluttajat/

Usein kysytyt kysymykset

 

 Haittaako, jos hevonen, jota koulutan osaa vasta kantaa ratsastajaa selässään?

 Ei haittaa yhtään. Kurssilla esiintyvän Donin kanssa asiat alkavat ihan alkeista. Se kantaa ratsastajaa selässään, mutta ei osaa yhtään sen enempää. Sen kanssa opetellaan pohkeisiin ja ohjaan reagoinnista lähtien asioita. Jos taas olet hevosesi kanssa jo pidemmällä, saat ohjeita myös silloin edistyneemmistä harjoituksista. 

Voiko verkkokurssilla oikeasti oppia hevosen kouluttamista?

Kurssilaistemme positiivisen palautteen perusteella yllättävänkin paljon voi! Paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta tehdä harjoituksia. Ratsastus kehittyy, jos harjoitukset ottaa osaksi arkea ja harjoittelee niin, että ne sujuvat.

Jos tuntuu, että tarvitset neuvoja myös livenä, on moni muukin käynyt kursseilla myös livenä tai ottanut etäneuvontaa videopuhelun avulla. Silloin päästään opettelemaan juuri sinun ja hevosesi kaipaamia asioita ja saat täsmäneuvoja omaan tekemiseesi. On kuitenkin paljon helpompi, jos sinulla on jo kurssin antama tieto tämän pohjalla!

Voit myös kysyä neuvoa kurssin tukiryhmässä Facebookissa, jos jokin ei suju. Sinnekin voi laittaa videoita, jonka avulla neuvonta on tarkempaa.

Tarvitsenko kurssin harjoituksia varten pyöröaitauksen tai kentän?

Et tarvitse välttämättä. Helpompaa toki on, jos sellaiset löytyy. Voit tehdä suurimman osan harjoituksista myös pihalla, pellolla tai muussa sopivassa ympäristössä, jossa normaalistikin ratsastat. Pelkällä tiellä voi olla haastavaa, mutta joitain harjoituksia voi soveltaa sinnekin.

”Koulutus on ollut aivan superhyvä. Meillä tosiaan 5 vuotias Suomenhevosravuri. Ratsujuttuja tuotu siihen rinnalle pikkuhiljaa.
.
Täytyy kyllä sanoa että, hevonen oli tehty juoksemaan aisojen välissä. Se jäykkyys ja tasapaino oli hukassa kun aisat riisuttiin ympäriltä ja ratsastaja kiipesi selkään. Vauhdilla koitettiin korjata tasapainoa. Se hyöty mikä tuli erinlaisista ohjasotteita oli huomattava ja tasapaino alkoi kehittymään silminnähden.
.
Nytten on ihana kun pienellä ristikkäin ohjasotteesta pystyy tekemään kaikenlaisia kiekuroita , tempo säilyy. Se kuinka selkä on saanut massaa ja muotoa on ihan ällistyttävää. 🙈 
.
Hevosella on oma ajoasento ja tekniikkaa muuttunut tämän kurssin myötä. Hevonen pystyy juoksemaan lenkillä kaula rennossa kaarella näyttävässä muodossa. Ennen pää on ollut aika korkeassa asennossa.
.
Askel on muuttunut matkaa tavoittelevaksi, kun taas ennen askel oli todella korkea ja vähän ylöspäin ponnistava. Mikä mahtavinta kurssin on niin selkeästi tehty sekä teoriassa että käytännössä että näin maallikkoki pystyy suoriutumaan ja aina palata materiaaliin takaisin tarvittaessa. .
.
Kiitos tästä loistavasta kurssista. 🙂 ”
.
Susanna