Eikö arki hevosesti kanssa suju helposti ja ongelmattomasti?
Maastakäsittelyn ensimmäisen verkkokurssin tavoite on opettaa sinulle taitoja, joilla voit
- opettaa hevoselle hyviä käytöstapoja talutuksessa
- luoda hyvän suhteen hevoseen
Harjoituksilla voit myös
- korjata joitain käytösongelmia
- välttää ongelmien muodostumista
Näillä harjoituksilla korjaamme suurimman osan maastakäsin ilmenevistä käytösongelmista ongelmallisia hevosia hevostilallamme kouluttaessamme!
”Mervin kurssilta sain jotain, mitä olen kaivannut koko hevosen omistajuuden aikani. Vaikka minulla on ollut ihania ihmisiä ympärilläni neuvomassa, nyt sain hevosen kanssa tehtäville asioille vankat perustelut.
Mervi selitti ja näytti videoiden avulla todella ymmärrettävästi, vieläpä erilaisilla hevosilla, miten luottamusta ja kunnioitusta rakennetaan niin, että hevosen kanssa on turvallista olla. Huippua oli myös se, että me kurssilaiset saimme kysyä kaikesta, mikä hevosten kanssa mietitytti.
Opin paljon toistenkin kysymyksistä ja Mervin aina niin selkeistä ja ymmärrettävistä vastauksista. Suosittelen kurssia lämpimästi!”
Mitä nuoren orin kanssa saa aikaan tämän kurssin harjoituksilla?
Nuoren orin leikkikäytös voi käydä ihmiselle hankalaksi tai jopa vaaralliseksi, vaikka hevonen ei teekään asioita ilkeyttään. Tämän 2-vuotiaan orin kanssa mustelmilta ei ollut vältytty ja arjesta oli tullut hankalaa. Videolla näet, mistä lähdettiin ja mihin päästiin yhden koulutuskerran aikana maastakäsittelyn 1 tason kurssin harjoituksien avulla.
Tämän orin talutuskäytös oli mennyt hankalaksi. Tässä videolla näet, mistä lähdettiin ja, mitä yhden koulutuskerran aikana saatiin muutettua.
”Kun tallintekijä karkuutti Mörkö-orin pari kertaa, aloin harkitsemaan maasta käsittelyä. Hankin Hevostaito Akatemian maastakäsittelyn verkkokurssin. Kannatti!
Tässä entinen ADHD, jolle käytävällä seisominen paikallaan ja rauhaksiin oli aika mahdotonta. Nyt, vasta muutaman kerran harjoiteltua ja seisoskelu sujuu jo millon pienen, milloin pidemmän hetken.
Ollaan pääasiassa tehty vain talutusharjoitteita, mutta kaikki tekeminen on rauhoittumaan päin. Taluttaessa ongelma oli rynniminen, häslääminen ja kaikkeen muuhun ympärillä tapahtuvaan keskittyminen, muttei ihmiseen suinkaan.
Nyt hevonen kävelee löysällä köydellä nöyrästi takana.
Orimainen napsiminen on jäänyt pois ”oman tilan” harjoituksilla. Ori keskittyy ihmiseen myös taluttaessa todella maltillisesti jo muutaman toiston jälkeen. Huolimatta siitä, onko tammoja iholla vai ei.
Ollaan todella tyytyväisiä Mervin ohjeisiin ja harjoitteisiin!
Kiitos paljon uusista opeista!”
Kenelle kurssi sopii?
Erityisesti hevosen omistajille tai vuokraajille, jotka haluavat
- tehdä arjesta hevosen kanssa helppoa, ongelmatonta, rentoa ja mukavaa yhdessä tekemistä.
- oppia ratkaisemaan ongelmia ja ylläpitämään hyvää käytöstä.
- oppia taitaviksi kommunikoimaan hevosen kanssa.
Kurssin jälkeen osaat:
- kouluttaa hevosesta hyväkäytöksisen talutuksessa
- käsitellä hevosta niin, että saat sen rentoutumaan
- opettaa hevosta keskittymään ihmiseen ympäristön ärsykkeiden sijaan
- luoda hevoseen hyvän suhteen, jossa hevonen voi kunnioittaa ja luottaa ihmiseen
- eron herkän ja ei-herkän hevosen kouluttamisessa
- opettaa hevoselle ihmisen tilan kunnioittamista
- opettaa hevosen seuraamaan sinua löysällä narulla ja jopa ilman varusteita
- paineen merkityksen ja sen, miten sitä käytetään hevosen kouluttamisessa
”Kiitos Mervi kursseista, tykkäsin tosi paljon!
Olen vuosien saatossa seurannut monenlaisia hevosen kouluttajia työssään ja poiminut niistä parhaat vinkit omaan työhöni ja harrastukseeni. Kaikkia ajatuksia en ole ostanut tai purematta niellyt: osa kouluttaa hevosia aika rajulla tyylillä, ensin säikäytetään ja sitten siedätetään. Jotkut taas ison kukkahatun ja namiämpärin kanssa antavat hirveän paljon vapauksia hevoselle.
Sinun tapasi kouluttaa tuntuu mielestäni tähän astisista sopivimmalla, selkeä ja toimiva systeemi jossa ei ole mitään liikaa tai liian vähän. Vanhan rakkaan nyt jo taivaslaitumilla seikkailevan ruunani kanssa meillä oli sellainen yhteys ja luottamus että opetin sille paljon asioita vähän kuin vahingossa, molemmat vain luonnostaan ymmärrettiin mitä tehdään. Nyt kun minulle on tulossa kaksivuotias pikkuviikari, on kouluttamiseen paneuduttava huolellisemmin.
Näistä kursseista on varmasti meille iso apu. Kiitos! ”
Tällä videolla kerron ja näytän Mortin kanssa, miksi hevosen maastakäsin kouluttaminen on hyödyllistä
Mitä kurssilla on?
- käytännönharjoituksia kolmen erilaisen hevosen kanssa
- lyhyen teorian hevosen kouluttamisesta
- selkeät ja yksinkertaiset ohjeet mitä, miten ja miksi.
- hevosia, joille vasta opetetaan kurssin tehtäviä eli kurssi ei sisällä pelkästään valmiita hevosia.
Voit kysyä kouluttajalta neuvoja kurssia varten luodussa Facebook-ryhmässä. Sitä kautta on helppo lähettää videoita, joiden avulla auttaminen on helpompaa. Materiaalit ovat käytössäsi vähintään vuoden! Kurssilla on videomateriaalia 2 h ja lisäksi tekstejä.
”Osallistuin Hevostaito Akatemian ensimmäiselle maastakäsin kouluttamisen verkkokurssille viime syksynä. Kurssin opetusvideot olivat selkeitä ja kaikki harjoitukset näytettiin alusta loppuun kolmen erilaisen hevosen kanssa. Opastus videoilla oli selkeää ja esitettyjä harjoituksia oli helppoa lähteä kokeilemaan itsekin käytännössä. Jos vastaan tuli ongelmia, apua pystyi kysymään matalalla kynnyksellä ja ratkaisua ongelmaan puitiin hyvässä hengessä. Tarvittaessa Mervi laittoi vastauksen yhteydessä lisää opastavia videoita.
Kurssille valitut harjoitukset olivat yksinkertaisia, mutta kuitenkin sellaisia, joita on helppo soveltaa arjen monissa eri tilanteissa. Itse yllätyin, miten moniin asioihin harjoituksilla voi vaikuttaa. Kurssin harjoituksia soveltamalla pystyin esimerkiksi vähentämään ponin hössötystä ruokintatilanteissa. Esimerkiksi ponin kiirehtiminen syömään on vähentynyt huomattavasti, eikä poni yritä kuopia ruokaa nähdessään niin usein kuin ennen, sillä sain kurssilta työkaluja, joilla voin korjata ponin käytöstä.
Harjoituksista on ollut erityisen paljon iloa taluttamistilanteissa. Sen lisäksi, että saimme neuvoa ja inspiraatiota erilaisiin harjoituksiin maastakäsin, poni ei enää yritä kävellä ohitseni, vaan kulkee pääosin rentona ja kuuliaisena takanani. Paikallaan seisominenkin sujuu huomattavasti paremmin kuin ennen ja poni pysähtyy silloin kuin minäkin. Kurssilta sain myös eväitä tilanteisiin, joissa ponia jännittää tai ympäristö on muutoin kiinnostavampi kuin minä. Näin ollen ponin kanssa toimiminen on turvallisempaa ja miellyttävämpää kummallekin.
Voin suositella kurssia lämpimästi ihan jokaiselle hevosten kanssa toimivalle, sillä kurssi auttaa ymmärtämään, miten hevonen oppii ja miten sitä kannattaa lähteä opettamaan sekä miten jo opittua käytöstä voidaan lähteä korjaamaan. Lisäksi kurssin tehtävät sopivat kaikenlaisille hevosille.
Varoitan, arkesi hevosten kanssa saattaa muuttua helpommaksi kurssin jälkeen!
Kiitos Mervi, olet mahtava!”
Katso alta ennen jälkeen -videoista, mitä voit saada aikaan maastakäsittelyharjoituksilla!
Kuka kurssilla opettaa?
Kouluttajana toimii hevosten kouluttaja ja kuntouttaja Mervi Pakola Nivalasta, Pohjois-Pohjanmaalta. Lue lisää Mervin koulutuksista täältä https://hevostaitoakatemia.fi/koulutuksemme/kouluttajat/
Usein kysytyt kysymykset
Voinko tehdä harjoituksia nuorella hevosellani?
Kyllä, harjoituksia voi tehdä lähes minkä ikäisellä hevosella tahansa. Aloitan harjoitukset n. 6 kk- 1 vuoden iässä riippuen siitä, milloin mikäkin hevonen niitä tarvitsee. 1 tason maastakäsittelykurssin harjoitukset ovat sen verran helppoja ja hyödyllisiä, että niitä voi tehdä hyvin nuorellakin hevosella ja ne hyötyvät harjoituksista kovasti.
Tarvitsenko harjoitusten tekemiseen narupäitset ja koulutusnarun?
Et välttämättä, mutta ne auttavat harjoitusten tekemisessä huomattavasti. Neuvon 1 tason maastakäsittelykurssilla tarkemmin, millaiset välineet kannattaa hankkia. Herkkä hevonen voi toimia tavallisillakin päitsillä, mutta erityisesti vähemmän herkällä hyödyt narupäitsistä ja painavahkosta koulutusnarusta. Itse käytän arjessa tavallisia päitsiä ja keskivertoa painavampia, tavallisia naruja sitten, kun olen ensin opettanut hevoselle asiat narupäitsillä ja koulutusnarulla.
Voiko verkkokurssilla oikeasti oppia hevosen käsittelyä ja kouluttamista?
Kurssilaistemme positiivisen palautteen perusteella yllättävänkin paljon voi! Paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta tehdä harjoituksia. Arki muuttuu, jos harjoitukset ottaa osaksi arkea ja harjoittelee niin, että ne sujuvat.
Jos tuntuu, että tarvitset neuvoja myös livenä, on moni muukin käynyt kursseilla myös livenä tai ottanut etäneuvontaa videopuhelun avulla. Silloin päästään opettelemaan juuri sinun ja hevosesi kaipaamia asioita ja saat täsmäneuvoja omaan tekemiseesi. On kuitenkin paljon helpompi, jos sinulla on jo kurssin antama tieto tämän pohjalla!
Voit myös kysyä neuvoa kurssin tukiryhmässä Facebookissa, jos jokin ei suju. Sinnekin voi laittaa videoita, jonka avulla neuvonta on tarkempaa.
Tarvitsenko kurssin harjoituksia varten pyöröaitauksen tai kentän?
Et tarvitse. Kurssin harjoitukset on tarkoitettu arjen helpottajiksi, joten niitä voit tehdä normaaleissa arjen tilanteissa. 2 tason maastakäsittelykurssilla olevassa juoksutusharjoituksessa tarvitset pitävä pohjaisen paikan ja sen verran tilaa, että hevosta voi juoksuttaa narun päässä ympyrällä. Kaikkeen muuhun tavallinen turvallinen ympäristö sopii. Alkuun kannattaa aloittaa rauhallisessa ympäristössä ja tarvittaessa lisätä vaatimustasoa asteittain siihen, että ympäristössä tapahtuu enemmän. 1 tason maastakäsittelykurssin harjoituksia voit tehdä myös tarhassa, metsätiellä tms.
Käytetäänkö kurssilla ruokapalkkaa?
Ei, tällä kurssilla ei käytetä ruokapalkkaa. Positiivisena vahvisteena tällä kurssilla hyödynnetään rapsutuksia ja kehuja. Käytän itse ruokapalkkaa joissain tilanteissa, mutta talutus ei ole sellainen.
”Osallistuin Hevostaito Akatemian ensimmäiselle verkkokurssille ja suosittelen ko. kurssia lämpimästi aivan jokaiselle. Ei ole väliä, onko hevonen nuori ja kokematon vai pitkälle koulutettu kisapeli, koska vaihtelu arjen rutiineissa piristää varmasti jokaista.
Tehtävät ja videot olivat erittäin selkeitä.
Se, että videoilla tehtävät näytettiin kolmella eri hevosella, auttoi näkemään miten hevoset voivat reagoida eri tavalla ja täten ennen kuin itse lähti kokeilemaan tehtäviä, oli hyvät työkalut erilaisten reaktioiden varalle.
Mervin aktiivisuudelle täys kymppi. Hän on jaksanut koko kurssin ajan vastailla kysymyksiimme ja neuvoa jokaista, joka on jotain vinkkiä kaivannut. En olisi ikinä uskonut saavani näin hyvää palvelua ja neuvontaa verkkokurssilla.
Olen videoinut omia harjoituksia ja suosittelen sitä myös muille. Videoista on helpoin nähdä omat virheensä.
Omalla kohdalla videoilta paljastui, etten pidä omasta tilastani riittävästi huolta ja kun aloin kiinnittää tähän huomiota yhteistyö tuli entistä mukavammaksi.
Täällä myhäilee tyytyväinen nuoren hevosen omistaja. Kurssi oli takuulla joka euron arvoinen ja vielä paljon enemmänkin. ˂3 Kiitos Mervi ˂3 ”